Budete překvapeni, jak snadno se dá zbavit nepříjemného hmyzu v domácnosti. Nejenom, že zmizí, ale už se k vám ani nikdy nebude vracet

Někteří to asi znáte, snažíte se udržovat svůj byt či dům co nejčistší. Vše pečlivě myjete, utíráte prach, zametáte, vytíráte, luxujete, potraviny skladujete v uzavřených dózách apod., přesto veškerou vaši snahu ničí hmyz, který se tu a tam znenadání objeví a znepříjemňuje nám život. Ať už jde o mouchy, mravence, šváby, mravence či komáry, vždy jsou to nevítaní hosté. Nejčastěji se hmyz objevuje v kuchyni, ale stejně tak to může být i v ostatních, na první pohled dokonale uklizených, místnostech.

Nesnadný boj

Pokud bydlíte v rodinném domě, hmyz se k vám domů nejpravděpodobněji dostává z venku. V panelových bytech hmyzu cestu usnadňují stoupačky, potrubní systémy a šachty. Hmyz ale není pouze nepříjemný a odpudivý, ale také nebezpečný. Může totiž vaši domácnost zamořit nejrůznějšími škodlivými bakteriemi, které k vám domů přinese. A to už je velký důvod, snažit se hmyzu rychle a účinně zbavit.

Bohužel, pokud se hmyzu někde zalíbí, bývá dost obtížné se ho zbavit. V obchodech je sice k dostání velké množství nejrůznějších prostředků, ale jejich účinek je často pouze krátkodobý a navíc většina z těchto prostředků obsahuje velké množství různých chemických látek, z nichž některé jsou dokonce jedovaté, a tak se vám možná nechce je doma příliš často používat. Především pokud máte doma malé děti, domácí mazlíčky či obecně v kuchyni, kde by prostředky mohly kontaminovat potraviny.

Existují samozřejmě i mnohé zaručené babské rady, jak se hmyzu zbavit, například pomocí chilli papriček, drceného jalovce, jedlé sody či levandule. My vám ale poradíme, jak si snadno a jednoduše vyrobit šetrný, přírodní, ale velmi účinný přípravek, s jehož pomocí se nevítaných hostů zbavíte jednou provždy.

Čtěte také: Česká republika je prý kvůli pivu nejméně zdravou zemí světa, říká nový výzkum.

Vyrobte si vlastní přípravek

Na jeho výrobu budete potřebovat pouze 500 ml jablečného octa, 500 ml rostlinného oleje a 500 ml šamponu, tedy věci, které v naprosté většině případů, máte vždy doma po ruce, a novou dávku přípravku si tak můžete během několika minut připravit vždy, když je potřeba.

Příprava je velmi jednoduchá. Všechny tři ingredience, tedy ocet, olej a šampon smíchejte a důkladně promíchejte ve větší nádobě. Vzniklou směs poté nalijte do lahvičky s rozprašovačem a v lahvičce ještě jednou důkladně promíchejte. Následně už jen směs nastříkejte na ta místa, kde se hmyz objevuje nejčastěji, tedy například okolo kuchyňské linky, dveří, skříněk s potravinami, květináčů apod. Pokud se obáváte, že by směs mohla poškodit materiál, ze kterého je vaše pracovní plocha vyrobena, nejprve malé množství směsi opatrně na tomto povrchu vyzkoušejte.

Prevence

V boji s hmyzem je ale samozřejmě důležitá i prevence, obecně platí, že hmyz nemá rád větrané prostory, proto pravidelně větrejte a také čas od času proveďte kontrolu vašich zásob potravin ve skříňkách a ve spíži.