Recept na domácí sekanou jako od řezníka kombinuje kvalitní a čerstvé suroviny, které koupíte na farmářských trzích. Sekaná je oblíbeným českým jídlem, nejlepší je s bramborovou kaší, ale dá se sníst i s chlebem nebo jinou přílohou. Polotovar z obchoďáku se nemůže domácí sekané rovnat; takže pokud chcete vědět, co do sekané dáváte, a jak ji upéct, provedeme vás v receptu krok za krokem.
Co budete k přípravě sekané potřebovat?
Domácí sekaná vyžaduje v prvé řadě nákup kvalitních surovin …bez nich to zkrátka nepůjde. Maso rozhodně nekupujte ve slevovém boxu uprostřed nějakého supermarketu, ale jděte přímo ke zdroji. Řezník nebo statkář vám v tomto ohledu prokáže medvědí službu, kvalita masa bude o poznání lepší než v obchoďáku. Maso na sekanou si můžete doma namlít sami, nebo u řezníka koupit už připravené.
Ingredience k přípravě masové směsi:
• 1 kg mletého masa (nejlépe kombinaci hovězího a vepřového)
• 2 ks cibule
• 2 ks vejce
• 2 až 4 stroužky česneku (podle chuti)
• mléko
• majoránku
• pepř
• kmín
• petrželku
• 5 až 6 hrstí strouhanky
Postup přípravy masové směsi na sekanou
- V dostatečně velké míse rozmělněte maso
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek (lépe tím zachováte chuť, než když ho protlačíte skrze lis).
- Doprostřed směsi dejte celé vejce, a z druhého použijte pouze žloutek. Zbylý bílek vám poslouží k potření hotové šišky, která tak bude lépe držet pohromadě.
- Než začnete míchat, přidejte ještě sůl, pepř, kmín a nasekané bylinky (majoránka, petrželka). Pokud nemáte k dispozici čerstvé, postačí i sušené.
- Směs v míse zlehka promíchejte, aby došlo ke spojení ingrediencí.
- Následně ji zasypte strouhankou (nejlépe domácí) a zalijte trochou mléka, které by mělo mít stejnou teplotu jako maso. Nyní nechte suroviny chvíli odstát (stačí 15 – 30 minut).
- Strouhanku i zbytek směsi je potřeba důkladně promíchat, a to nejlépe rukama, aby se každý kousek masa spojil se všemi přidanými surovinami. Po dostatečném pasírování mezi prsty můžete konečně začít vytvářet jednu velkou šišku (pokud vám hmota nebude držet u sebe, můžete přidávat další strouhanku a mléko dle potřeby).
- Připravenou šišku sekané vložíte do pekáčku, podlijete vodou (přibližně 1 cm), a potřete bílkem, který jste si o několik kroků zpátky schovali.
- Troubu předehřejte na 200 °C, a při stejné teplotě pečte sekanou zhruba 10 minut, aby se povrch sekané zatáhl. Následně teplotu v troubě snížte na 150 °C, a za občasného podlévání vodou pečte do křupava dalších 45 minut.
Finanční náročnost domácí sekané
Celková cena domácí sekané podle našeho receptu se pohybuje kolem 130 – 200 Kč v závislosti na kupovaných surovinách. Některé ingredience je potřeba koupit ve větším balení (koření, mouka, vejce), zbytek můžete ale použít na jiné recepty.
- Maso/masová směs: 80 – 160 Kč
- Vejce: 8 Kč
- Zelenina: 10 Kč
- Koření, strouhanka a mléko: 30 Kč
Maso je základ, a za to kvalitní bude potřeba trochu připlatit, u řezníka nebo statkáře seženete to nejlepší možné. Ostatní ingredience můžete koupit v každém obchoďáku, čerstvé suroviny z farmářských trhů ale chuť ještě vylepší. Jako příloha je skvělá bramborová kaše nebo opečené brambory polité šťávou od sekané.