Hotovo-Domácí sekaná jako od řezníka (recept a jak ji upéct)

Domácí sekaná, recept

Recept na domácí sekanou jako od řezníka kombinuje kvalitní a čerstvé suroviny, které koupíte na farmářských trzích. Sekaná je oblíbeným českým jídlem, nejlepší je s bramborovou kaší, ale dá se sníst i s chlebem nebo jinou přílohou. Polotovar z obchoďáku se nemůže domácí sekané rovnat; takže pokud chcete vědět, co do sekané dáváte, a jak ji upéct, provedeme vás v receptu krok za krokem.

Reklama

Domácí sekaná, recept

Co budete k přípravě sekané potřebovat?

Domácí sekaná vyžaduje v prvé řadě nákup kvalitních surovin …bez nich to zkrátka nepůjde. Maso rozhodně nekupujte ve slevovém boxu uprostřed nějakého supermarketu, ale jděte přímo ke zdroji. Řezník nebo statkář vám v tomto ohledu prokáže medvědí službu, kvalita masa bude o poznání lepší než v obchoďáku. Maso na sekanou si můžete doma namlít sami, nebo u řezníka koupit už připravené.

Ingredience k přípravě masové směsi:

• 1 kg mletého masa (nejlépe kombinaci hovězího a vepřového)
• 2 ks cibule
• 2 ks vejce
• 2 až 4 stroužky česneku (podle chuti)
• mléko
• majoránku
• pepř
• kmín
• petrželku
• 5 až 6 hrstí strouhanky

Postup přípravy masové směsi na sekanou

  1. V dostatečně velké míse rozmělněte maso
  2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek (lépe tím zachováte chuť, než když ho protlačíte skrze lis).
  3. Doprostřed směsi dejte celé vejce, a z druhého použijte pouze žloutek. Zbylý bílek vám poslouží k potření hotové šišky, která tak bude lépe držet pohromadě.
  4. Než začnete míchat, přidejte ještě sůl, pepř, kmín a nasekané bylinky (majoránka, petrželka). Pokud nemáte k dispozici čerstvé, postačí i sušené.
  5. Směs v míse zlehka promíchejte, aby došlo ke spojení ingrediencí.
  6. Následně ji zasypte strouhankou (nejlépe domácí) a zalijte trochou mléka, které by mělo mít stejnou teplotu jako maso. Nyní nechte suroviny chvíli odstát (stačí 15 – 30 minut).
  7. Strouhanku i zbytek směsi je potřeba důkladně promíchat, a to nejlépe rukama, aby se každý kousek masa spojil se všemi přidanými surovinami. Po dostatečném pasírování mezi prsty můžete konečně začít vytvářet jednu velkou šišku (pokud vám hmota nebude držet u sebe, můžete přidávat další strouhanku a mléko dle potřeby).
  8. Připravenou šišku sekané vložíte do pekáčku, podlijete vodou (přibližně 1 cm), a potřete bílkem, který jste si o několik kroků zpátky schovali.
  9. Troubu předehřejte na 200 °C, a při stejné teplotě pečte sekanou zhruba 10 minut, aby se povrch sekané zatáhl. Následně teplotu v troubě snížte na 150 °C, a za občasného podlévání vodou pečte do křupava dalších 45 minut.

Sekaná a bramborová kaše

Finanční náročnost domácí sekané

Celková cena domácí sekané podle našeho receptu se pohybuje kolem 130 – 200 Kč v závislosti na kupovaných surovinách. Některé ingredience je potřeba koupit ve větším balení (koření, mouka, vejce), zbytek můžete ale použít na jiné recepty.

Reklama
  • Maso/masová směs: 80 – 160 Kč
  • Vejce: 8 Kč
  • Zelenina: 10 Kč
  • Koření, strouhanka a mléko: 30 Kč

Maso je základ, a za to kvalitní bude potřeba trochu připlatit, u řezníka nebo statkáře seženete to nejlepší možné. Ostatní ingredience můžete koupit v každém obchoďáku, čerstvé suroviny z farmářských trhů ale chuť ještě vylepší. Jako příloha je skvělá bramborová kaše nebo opečené brambory polité šťávou od sekané.

Reklama