Recept na domácí sekanou, a jak ji upéct | ProSvět.cz
Menu

Hotovo-Domácí sekaná jako od řezníka (recept a jak ji upéct)

Domácí sekaná, recept

Recept na domácí sekanou jako od řezníka kombinuje kvalitní a čerstvé suroviny, které koupíte na farmářských trzích. Sekaná je oblíbeným českým jídlem, nejlepší je s bramborovou kaší, ale dá se sníst i s chlebem nebo jinou přílohou. Polotovar z obchoďáku se nemůže domácí sekané rovnat; takže pokud chcete vědět, co do sekané dáváte, a jak ji upéct, provedeme vás v receptu krok za krokem.

Domácí sekaná, recept

Co budete k přípravě sekané potřebovat?

Domácí sekaná vyžaduje v prvé řadě nákup kvalitních surovin …bez nich to zkrátka nepůjde. Maso rozhodně nekupujte ve slevovém boxu uprostřed nějakého supermarketu, ale jděte přímo ke zdroji. Řezník nebo statkář vám v tomto ohledu prokáže medvědí službu, kvalita masa bude o poznání lepší než v obchoďáku. Maso na sekanou si můžete doma namlít sami, nebo u řezníka koupit už připravené.

Ingredience k přípravě masové směsi:

• 1 kg mletého masa (nejlépe kombinaci hovězího a vepřového)
• 2 ks cibule
• 2 ks vejce
• 2 až 4 stroužky česneku (podle chuti)
• mléko
• majoránku
• pepř
• kmín
• petrželku
• 5 až 6 hrstí strouhanky

Postup přípravy masové směsi na sekanou

  1. V dostatečně velké míse rozmělněte maso
  2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek (lépe tím zachováte chuť, než když ho protlačíte skrze lis).
  3. Doprostřed směsi dejte celé vejce, a z druhého použijte pouze žloutek. Zbylý bílek vám poslouží k potření hotové šišky, která tak bude lépe držet pohromadě.
  4. Než začnete míchat, přidejte ještě sůl, pepř, kmín a nasekané bylinky (majoránka, petrželka). Pokud nemáte k dispozici čerstvé, postačí i sušené.
  5. Směs v míse zlehka promíchejte, aby došlo ke spojení ingrediencí.
  6. Následně ji zasypte strouhankou (nejlépe domácí) a zalijte trochou mléka, které by mělo mít stejnou teplotu jako maso. Nyní nechte suroviny chvíli odstát (stačí 15 – 30 minut).
  7. Strouhanku i zbytek směsi je potřeba důkladně promíchat, a to nejlépe rukama, aby se každý kousek masa spojil se všemi přidanými surovinami. Po dostatečném pasírování mezi prsty můžete konečně začít vytvářet jednu velkou šišku (pokud vám hmota nebude držet u sebe, můžete přidávat další strouhanku a mléko dle potřeby).
  8. Připravenou šišku sekané vložíte do pekáčku, podlijete vodou (přibližně 1 cm), a potřete bílkem, který jste si o několik kroků zpátky schovali.
  9. Troubu předehřejte na 200 °C, a při stejné teplotě pečte sekanou zhruba 10 minut, aby se povrch sekané zatáhl. Následně teplotu v troubě snížte na 150 °C, a za občasného podlévání vodou pečte do křupava dalších 45 minut.

Sekaná a bramborová kaše

Finanční náročnost domácí sekané

Celková cena domácí sekané podle našeho receptu se pohybuje kolem 130 – 200 Kč v závislosti na kupovaných surovinách. Některé ingredience je potřeba koupit ve větším balení (koření, mouka, vejce), zbytek můžete ale použít na jiné recepty.

  • Maso/masová směs: 80 – 160 Kč
  • Vejce: 8 Kč
  • Zelenina: 10 Kč
  • Koření, strouhanka a mléko: 30 Kč

Maso je základ, a za to kvalitní bude potřeba trochu připlatit, u řezníka nebo statkáře seženete to nejlepší možné. Ostatní ingredience můžete koupit v každém obchoďáku, čerstvé suroviny z farmářských trhů ale chuť ještě vylepší. Jako příloha je skvělá bramborová kaše nebo opečené brambory polité šťávou od sekané.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Rychlý recept na koláč pobláznil celý svět, je absolutně výborný,…

I ve světě dezertů se dají najít skutečné unikáty, které dokážou zaujmout svou chutí. Jasným příkladem je i tento koláč,…
RECEPTY

Konečně jsem našla ten nejlepší recept na kuřecí řízky marinované…

Klasické kuřecí řízky zná každý. Ale je pravdou, že mnoho lidí jich už může být značně přejedeno, jelikož se v některých…
RECEPTY

Minutkové těstoviny se zakysanou smetanou, tuhle omáčku byste mohli jíst…

Známe to všichni, když přijdeme večer domů z práce, jsme po celém dni většinou tak unavení, že se nám do žádného…
RECEPTY

Celý život jste dělali řízky špatně. Tato metoda bez mouky…

Kuřecí maso je velice často používané a také zdravé. Jedná se o dietní a přesto velice výživnou stravu. Na internetu…
RECEPTY

Pokud máte doma brambory, olivový olej, máslo a česnek, tak…

Většina lidí nepovažuje pečené brambory za kdovíjakou pochutinu. To ovšem neochutnali ještě tento jedinečný recept, který se od přípravy, jakou…
RECEPTY

Když poprvé připravila tento pizza závin, každý se do něho…

Zapomeňte na klasiku v podobě jednohubek nebo chlebíčků. Až budete chtít někoho pohostit něčím co je skutečně skvělé, tak jim připravte…