Tuto zeleninovou směs ve sladkokyselém nálevu musíte vyzkoušet. Oproti kupované chutná mnohem lépe. A také vás vyjde jenom na pár korun. Jak na ni? Pojďte to zjistit!

Zelenina by měla být nezbytnou složkou našeho jídelníčku. Bez ní si nelze život ani představit, jelikož obsahuje mnoho minerálů, vitamínů a důležitých látek. A není nutné ji konzumovat jenom v syrovém stavu. Skvěle chutná také naložená. Tu můžete samozřejmě koupit, ale když se podíváme na cenu a také na chuť, není to ideální volba. Lepší je, když si ji připravíte doma. Taková sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu bude připravena kdykoliv budete potřebovat, ve sklepě vydrží dlouhou dobu, chutnat bude naprosto famózně a hlavně vyjde na pár korun. Jak na to? Pojďme to zjistit společně.

Jaké ingredience budete na sterilovanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu potřebovat?

Je jasné, že každý má jiné chutě a každý preferuje něco jiného. Experimentovat však můžete později. Je lepší začít receptem, který je osvědčený a který vás svou chutí rozhodně nezklame. Na něj se podíváme společně. Pokud jde o druhy zeleniny, doporučujeme mít k dispozici:

  • 2 kilogramy paprik
  • 2 kilogramy okurek
  • 1,5 kilogramu cukety
  • 1 kilogram rajčat
  • 5 větších cibulí

Jaká zelenina bude naložena, tedy již víte. Je také třeba, aby byla zalita dokonale chutným sladkokyselým nálevem. Díky tomu se jí nebudete moci nabažit. Aby byl nálev skutečně dokonalý, doporučujeme mít k dispozici všechny níže uvedené suroviny v požadovaném množství. A to:

Čtěte také: Karamelový krém bez vaření: Připravíte ho rychle a je vhodný jako náplň do všech koláčů a zákusků.

  • 12 sklenic vody
  • 3 sklenice octa
  • 3,5 sklenice cukru
  • 3 lžíce soli

Nejprve si připravte sladkokyselý nálev

Recept na nakládanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu začínáme právě samotným nálevem. Jak na něj? Je to hračka, jelikož stačí dát všechny ingredience do hrnce. Následně začněte zahřívat a poté se snažte všechny jednotlivé ingredience rozmíchat. Se stoupající teplotou by to mělo jít jednoduše. Jakmile se začne roztok vařit, již sporák vypnete a necháte jenom odpočívat při pokojové teplotě.

Nyní je doba na přípravu zeleniny

Po dobu, co daný lák chladne, si již můžete pomalu ale jistě připravovat jednotlivé druhy zeleniny. Papriky omyjte a zbavte je semínkového středu. Okurky, stejně jako cukety je na místě důkladně oloupat. Rajčata se jenom omyjí a cibule se oloupe. Potom už je zelenina připravena na samotné zpracování. To by mělo zahrnovat její nakrájení. My doporučíme spíše větší kousky, díky kterým si v nálevu zachová určitou křupavost. Jakmile je zelenina nakrájená, už přichází ta pravá chvíle na finální tvorbu nakládané zeleniny ve sladkokyselém nálevu.

Vše umístěte do sklenic

Nyní už finální postup založený na tom, že zeleninu rovnoměrně umístíte do jednotlivých sklenic. Pro zachování trvanlivosti by měly být nejenom dokonale čisté, ale je na místě i jejich dezinfekce pomocí páry. I tím prospějete samotné trvanlivosti. Jakmile jsou sklenice plné, zalijete je sladkokyselým lákem a ihned zavřete víčkem.

Postup uchování má dvě možnosti. První je spojena s tím, že zeleninu zalijete studeným lákem a potom je klasicky sterilujete, a to ve vodní lázni nebo troubě po dobu několika desítek minut. Jde o postup náročnější, ale trvanlivost se tím výrazně prodlouží. Druhou možností je postup založený na zalití lákem těstě před bodem varu. Díky tomu není klasická sterilizace třeba. Postup je to podstatně jednodušší, ale zároveň je trvanlivost o něco kratší. Je proto na místě mít jasno v tom, jaká varianta je přijatelnější.