Recept na lasagne podle Zdeňka Pohlreicha má známý základ masové omáčky, který doplňují nezvyklé suroviny. Od jiných receptů na lasagne se liší, a postupem přípravy je časově náročnější; výsledek je ale luxusní, a nemusíte chodit do restaurace. Recept na lasagne podle Phlreicha počítá s velkou zapékací mísou, připravit je ale můžete do více malých.
Jaké suroviny budou potřeba?
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- 60 ml olivového oleje
- 2 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 1,5 cm široký plátek celeru
- 2 plechovky loupaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 500 ml červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- muškátový oříšek
- snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Bešamelová omáčka vyžaduje následující ingredience:
- 600 ml plnotučného mléka
- 45 g másla
- 45 g hladké mouky
- 1 ks menší cibule
- muškátový oříšek
- 1 ks bobkového listu
- 3 ks hřebíčku
Postup přípravy lasagní Bolognese podle Pohlreicha
Pohlreichovy lasagne vyžadují dodržení všech kroků s naprostou přesností, jinak se může výsledek od toho požadovaného lišit:
- Nejdříve připravíme masové ragú. V dostatečně velké pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli s celerem a mrkví, dokud nebude měkká a zlatavá. Proces zabere přibližně 15 minut pozvolného smažení, následně přidejte česnek s rozmarýnem a restujte další dvě minuty.
- Přidejte k osmažené zelenině oba druhy mletého masa a rozmělněte ho, poté počkejte, než se z něj vyvaří všechna šťáva.
- Když šťáva zmizí, podlijte směs polovinou červeného vína, vše důkladně promíchejte a nechte vařit dalších 35 minut.
- Vyvaření červeného vína značí, že na řadu přichází loupaná rajčata a hovězí vývar. Osolte, opepřete, vše znovu promíchejte, směs přikryjte, a na 1,5 hodiny nechte vařit na mírném stupni. Občas koukněte, jestli ji není potřeba podlít vodou, aby nevysychala.
- Než se masové ragú uvaří, připravte si bešamel. Do středně velkého kastrůlku nalijte mléko a přidejte bobkový list. Menší cibuli rozdělte na dvě poloviny, a do každé z nich zapíchněte hřebíček. Takto upravené části cibule pak vložte do rendlíku s mlékem a na mírném plameni vařte po dobu pěti minut. Následně nechejte obsah rendlíku vychladnout.
- Druhý rendlík nám poslouží pro tvorbu jíšky. Do rozpuštěného másla vsypte hladkou mouku, a za stálého míchání restujte po dobu 30 vteřin. Hotovou jíšku odstavte z ohně a postupně do ní přilévejte zceděné mléko. Jíška musí být v mléce dokonale rozpuštěná, proto míchejte tak dlouho, jak bude potřeba.
- Takto připravený bešamel pak vraťte na plotnu. Míchejte a vařte přibližně 4 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Když je omáčka dostatečně hustá, snižte plamen a nechte ji vařit dalších 20 minut, dokud nebude lesklá a hladká. Přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř, a hotový bešamel odstavte z ohně.
- Když máte obě omáčky hotové, vytřete dno zapékací mísy bešamelem, a položte na něj první vrstvu lasagní. Další vrstva připadá masovému ragú. Takto postupujte do té doby, než vám dojdou všechny ingredience. Poslední vrstvu lasagní, masového ragú a bešamelu posypte strouhaným parmezánem (nemusíte šetřit).
- Zapékací mísu vložte na 30 až 40 minut do trouby předehřátě na 180 °C. Povrch lasagní Bolognese musí být zlatavý, ale rozhodně ne spálený.
Hotové lasagne hned podívejte, nejlepší jsou s čerstvě roztaveným sýrem.
Finanční náročnost lasagní podle Pohlreicha
Jsou trochu jiné, a vyžadují mnohem více ingrediencí než lasagne s mletým masem. Jejich příprava vyjde na 300 – 500 Kč podle toho, jaké suroviny kupujete.
- 500 g mletého hovězího masa: 80 – 100 Kč
- 300 g mletého vepřového masa: 50 – 80 Kč
- Široké těstoviny: 30 – 50 Kč
- 60 ml olivového oleje: 10 – 15 Kč
- Zelenina: 30 – 40 Kč
- 2 plechovky loupaných rajčat: 50 – 60 Kč
- 500 ml červeného vína: 50 – 120 Kč
- 200 ml hovězího vývaru: 20 Kč
- Koření: 20 – 40 Kč
- 600 ml plnotučného mléka: 6 – 10 Kč
- 45 g másla: 10 Kč
- Mouka, zelenina a koření: 20 – 30 Kč
Všechny suroviny nakoupíte např. v obchodech Tesco, Kaufland nebo Billa; do Alberta si půjdou pro maso jenom odvážní, na druhou stranu tam mají nejlevnější těstoviny. Nejlepší maso seženete naopak v Lidlu, kde mají kromě širokých těstovin i ostatní ingredience. Pokud vám ale nevadí zajíždět do dvou obchodů, nakupte jednotlivé suroviny tam, kde je mají opravdu dobré a kvalitní.