Recept na poctivé lasagne s mletým masem kombinuje tradiční suroviny a vyniká naprosto nezaměnitelnou chutí, která uspokojí jakkoli náročného strávníka. S oblibou lasagní ale roste i množství nekvalitních polotovarů, jaké koupíme v obchoďáku …jenomže ty se chutí i kvalitou surovin liší od těch domácích. Pokud si chcete připravit poctivé lasagne s mletým masem a vědět, co do nich dáváte, provedeme vás receptem krok za krokem.
Ingredience na přípravu lasagní s mletým masem
- 500 g mletého masa (nejlépe kombinace hovězího a vepřového pro zajímavější chuť)
- 1 balíček „placatých“ těstovin na lasagne
- 1 cibule
- 2 až 3 stroužky česneku (případně podle chuti, můžete i vynechat)
- 1 plechovka nakládaných, loupaných rajčat (musí být bez šlupky, jinak bude omáčka kyselá)
- 150 g tvrdého sýra (čím kvalitnější, tím lepší)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce grilovacího koření
- sůl
- pepř
- tymián
Pro lasagne je potřeba připravit dvojici omáček, a sice ragú a bešamel. Kdo ale „bílé pokrývce“ moc neholduje, může lasagne připravit i bez ní (jenom je potřeba mísu při pečení zakrýt alobalem). Recept s bešamelem dále vyžaduje:
- 60 g másla
- 250 ml smetany
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup přípravy lasagní s mletým masem
- Jako první si nakrájíme cibuli a česnek na jemno. Na rozpálené pánvi s rostlinným olejem nejprve zlehka osmahneme cibuli, a až získá zlatavou barvu, přidáme česnek, který okamžitě provoní celou kuchyni.
- V dalším kroku přichází na řadu mleté maso, které rozdělíme na menší kousky a zprudka osmažíme.
- Orestované maso posypeme solí, pepřem, grilovacím kořením a tymiánem (nejlépe čerstvým, pokud je to ve vašich možnostech), následně ho pořádně promícháme.
- Nakonec přilijeme do směsi nakládaná rajčata, promícháme,a necháme přibližně 20 minut dusit pod pokličkou.
- K přípravě bešamelu necháme v kastrůlku na mírném ohni rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku, a za stálého míchání smažíme, dokud se obě suroviny pořádně nespojí. Následně pomalu přiléváme vodou lehce naředěnou smetanu. Stálé míchání je skutečně důležité, pokud nechcete mít ve výsledné omáčce hrudky. V momentě, kdy je bešamelová omáčka dostatečně hustá, přidáme sůl a pepř.
Teď je na řadě příprava nudlí (ušetříte si hodně práce, pokud zakoupíte předpřipravené, které stačí jenom namočit do vody).
- Zapékací skleněnou mísu vymažeme máslem nebo olejem, aby se nám lasagně nepřipekly. Poté vložíme na dno mísy první vrstvu těstovin.
- Tu překryjeme masovou směsí s rajčaty, kterou zalijeme bešamelem. Systémem nudle-masová směs-bešamel vyplníme několik dalších vrstev (podle toho, jak velkou máte mísu).
- Končíme vrstvou těstovin, kterou naposledy polijeme bešamelem, a navrch přidáme nastrouhaný sýr.
- Připravené lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu přibližně 30 minut (nebo až bude povrch zlatavý/světle hnědý).
Hotové lasagne podáváme jako hlavní chod, který můžeme doplnit zeleninou nebo salátem.
Finanční náročnost lasagní s mletým masem
Celková cena lasagní podle našeho receptu se pohybuje kolem 200 – 250 Kč v závislosti na kupovaných surovinách. Některé ingredience je potřeba koupit ve větším balení (koření, mouka, olej), zbytek můžete ale použít na jiné recepty.
- Masová směs: 60 – 100 Kč
- Široké těstoviny: 30 – 60 Kč
- Koření, mouka a olej: 20 Kč
- Smetana: 15 – 30 Kč
- Máslo: 15 Kč
- Loupaná rajčata: 30 Kč
- Sýr: 30 – 50 Kč
Všechny suroviny nakoupíte např. v obchodech Tesco, Kaufland nebo Billa; do Alberta si půjdou pro maso jenom odvážní, na druhou stranu tam mají nejlevnější těstoviny. Nejlepší maso seženete naopak v Lidlu, kde mají kromě širokých těstovin i ostatní ingredience. Pokud vám ale nevadí zajíždět do dvou obchodů, nakupte jednotlivé suroviny tam, kde je mají opravdu dobré a kvalitní.