Párty může začít! S tímto jídlem se skvěle najíte a budete za kuchařskou hvězdu. Jaká je ona lahůdka, kterou budou vaši hosté na dalším posezení doslova vyžadovat? Seznamte se s hitem každé oslavy

Reklama

Bramborové paličky jsou skvělé party jídlo, které oceníte při každé návštěvě nebo oslavě. Není náročné na přípravu a většinu suroviny budete pravděpodobně mít doma. Navíc se dá pracovat kreativně a namísto ingredience, která vám chybí, využít něco jiného, co vám zrovna doma přebývá. Budete překvapeni, jak skvělé jídlo takto můžete vytvořit. Bramborové paličky můžete namáčet do různých dresinků a dají se jíst jak zatepla, tak i za studena. Chutnají výborně a vlastně jsou i docela zdravé. Ne samozřejmě tak, jak zelenina s humusem, ale na párty jídlo stále dobré. Rozhodně lepší než smažené brambůrky.

Lahůdka za pár minut

Reklama

Už se vám určitě sbíhají sliny. Ukážeme si tedy jak je připravit. Postup je jednoduchý a zvládne jej doslova každý i s minimem kuchařských zkušeností. Ani mužští se tedy nemohou vymlouvat, že to nezvládnou. Co budete na přípravu potřebovat a jak postupovat? Čtěte dál a dozvíte se více.

Budete potřebovat jen tyto ingredience:

  • 5-6 brambory
  • 100-120 g slaniny
  • 200 g tvrdého sýra
  • lžíce zakysané smetany, sůl, pepř
  • olej, vejce, strouhanka (na smažení)
Reklama

Pokud chcete mít k bramborovým paličkám také domácí omáčku, můžete si vytvořit tento dresink. Budete na něj potřebovat jen několik lžic zakysané smetany, koření a česnek. Můžete ale použít i jakékoliv jiné kupované či vyrobené omáčky, nebo si dát paličky jen tak. Je to jen na vás a na vaší chuti.

Jak na přípravu

Brambory si nejprve pečlivě oloupejte a uvařte v osolené vodě zcela do měkka. Nebojte se, že byste je mohli převařit, Vlastně na tom nesejde, protože je stejně budete mačkat. Klidně tedy brambory uvařte i více do měkka, než jste zvyklí, ušetříte si pak práci s mačkáním.

Brambory slijte a řádně rozmačkejte. Nemusí to být úplná kaše, ale neměly by tam být větší kusy brambor. Poté najemno nakrájejte slaninu a přidejte ji do bramborové směsi. Přidejte také lžíci zakysané smetany, ochuťte kořením a dobře promíchejte. Můžete použít jen sůl a pepř, to úplně stačí, ale pokud máte rádi i jiné koření, můžete jej přidat dle vaší chuti.

Tvrdý sýr poté nakrájejte na hranolky asi 5-6 cm dlouhé. Nyní přijde nejdůležitější fáze celé přípravy. Vezměte si trochu bramborové směsi a obalte jí sýrový hranolek tak, aby vznikla oválná tyčinka. Sýr musí být celý obalený a směs by měla pevně držet a nikam neopadávat. Může to chtít trochu praxe a cviku, ale během několika pokusů na to přijdete. Vzniknou vlastně takové minipárečky.

Ty potom obalte v trojobalu. Tedy nejprve přijde na řadu mouka, poté namočit do rozšlehaného vejce, a nakonec obalit ve strouhance. Takto budete mít paličky připravené na poslední fázi – smažení. V pánvi si tedy rozpalte olej tak, aby byly paličky alespoň z poloviny ponořené v tuku. Jakmile je olej vroucí, vkládejte jednotlivé kusy bramborových paliček a smažte dozlatova. Smažte rychle, aby sýr nezačal vytékat ven. Hotové paličky nechte okapat na papírovém ubrousku, který bude také trochu absorbovat přebytečný olej.

Budete za mistra kuchaře

S použitím výše zmíněných ingrediencí – smetany, česneku a koření si připravte pikantní česnekový dip, do kterého můžete paličky namáčet. Podávejte je hned, jakmile trošku vychladnou, je výborné, když se sýr uvnitř ještě roztéká. I po vychladnutí ale chutnají skvěle a vydrží bez potíží i do dalšího dne. Problém ale je, že většině lidí tak zachutnají, že do zítřka vám žádné nezbydou a vy možná budete muset přidělávat ještě jednu várku. Jak už bylo řečeno v úvodu, do paliček můžete přidat prakticky cokoliv, co doma najdete. Namísto slaniny lze použít jinou uzeninu, přidat můžete i kousky zeleniny nebo nakládaných okurek, čerstvé bylinky a další. Na příští párty máte o chutné jídlo postaráno.

Reklama