David Hampl
6 května, 2019

Bramborové paličky jsou skvělé party jídlo, které oceníte při každé návštěvě nebo oslavě. Není náročné na přípravu a většinu suroviny budete pravděpodobně mít doma. Navíc se dá pracovat kreativně a namísto ingredience, která vám chybí, využít něco jiného, co vám zrovna doma přebývá. Budete překvapeni, jak skvělé jídlo takto můžete vytvořit. Bramborové paličky můžete namáčet do různých dresinků a dají se jíst jak zatepla, tak i za studena. Chutnají výborně a vlastně jsou i docela zdravé. Ne samozřejmě tak, jak zelenina s humusem, ale na párty jídlo stále dobré. Rozhodně lepší než smažené brambůrky.

Lahůdka za pár minut

Už se vám určitě sbíhají sliny. Ukážeme si tedy jak je připravit. Postup je jednoduchý a zvládne jej doslova každý i s minimem kuchařských zkušeností. Ani mužští se tedy nemohou vymlouvat, že to nezvládnou. Co budete na přípravu potřebovat a jak postupovat? Čtěte dál a dozvíte se více.

Budete potřebovat jen tyto ingredience:

  • 5-6 brambory
  • 100-120 g slaniny
  • 200 g tvrdého sýra
  • lžíce zakysané smetany, sůl, pepř
  • olej, vejce, strouhanka (na smažení)

Pokud chcete mít k bramborovým paličkám také domácí omáčku, můžete si vytvořit tento dresink. Budete na něj potřebovat jen několik lžic zakysané smetany, koření a česnek. Můžete ale použít i jakékoliv jiné kupované či vyrobené omáčky, nebo si dát paličky jen tak. Je to jen na vás a na vaší chuti.

Jak na přípravu

Brambory si nejprve pečlivě oloupejte a uvařte v osolené vodě zcela do měkka. Nebojte se, že byste je mohli převařit, Vlastně na tom nesejde, protože je stejně budete mačkat. Klidně tedy brambory uvařte i více do měkka, než jste zvyklí, ušetříte si pak práci s mačkáním.

Brambory slijte a řádně rozmačkejte. Nemusí to být úplná kaše, ale neměly by tam být větší kusy brambor. Poté najemno nakrájejte slaninu a přidejte ji do bramborové směsi. Přidejte také lžíci zakysané smetany, ochuťte kořením a dobře promíchejte. Můžete použít jen sůl a pepř, to úplně stačí, ale pokud máte rádi i jiné koření, můžete jej přidat dle vaší chuti.

Tvrdý sýr poté nakrájejte na hranolky asi 5-6 cm dlouhé. Nyní přijde nejdůležitější fáze celé přípravy. Vezměte si trochu bramborové směsi a obalte jí sýrový hranolek tak, aby vznikla oválná tyčinka. Sýr musí být celý obalený a směs by měla pevně držet a nikam neopadávat. Může to chtít trochu praxe a cviku, ale během několika pokusů na to přijdete. Vzniknou vlastně takové minipárečky.

Ty potom obalte v trojobalu. Tedy nejprve přijde na řadu mouka, poté namočit do rozšlehaného vejce, a nakonec obalit ve strouhance. Takto budete mít paličky připravené na poslední fázi – smažení. V pánvi si tedy rozpalte olej tak, aby byly paličky alespoň z poloviny ponořené v tuku. Jakmile je olej vroucí, vkládejte jednotlivé kusy bramborových paliček a smažte dozlatova. Smažte rychle, aby sýr nezačal vytékat ven. Hotové paličky nechte okapat na papírovém ubrousku, který bude také trochu absorbovat přebytečný olej.

Budete za mistra kuchaře

S použitím výše zmíněných ingrediencí – smetany, česneku a koření si připravte pikantní česnekový dip, do kterého můžete paličky namáčet. Podávejte je hned, jakmile trošku vychladnou, je výborné, když se sýr uvnitř ještě roztéká. I po vychladnutí ale chutnají skvěle a vydrží bez potíží i do dalšího dne. Problém ale je, že většině lidí tak zachutnají, že do zítřka vám žádné nezbydou a vy možná budete muset přidělávat ještě jednu várku. Jak už bylo řečeno v úvodu, do paliček můžete přidat prakticky cokoliv, co doma najdete. Namísto slaniny lze použít jinou uzeninu, přidat můžete i kousky zeleniny nebo nakládaných okurek, čerstvé bylinky a další. Na příští párty máte o chutné jídlo postaráno.

Sdílejte článek