Přesvědčte se o tom, že famózní zákusek může být i bez krému. Ukáže vám to tento zajímavý piškotový dort, který se rozplývá na jazyku, kde ucítíte také jemný náznak citronu. Láká vás?

Většina různých dortů a buchet je stále stejných. Základem je těsto, na které se vrství tuny krému. Pokud touto cestou jít nechcete, není to vždy nutné. To si ukážeme i na tomto receptu. Tento piškotový dort je skvělou lahůdkou pro toho, kdo nemá rád zákusky plné krému. Rozhodně vás zaujme jak jeho chuť, tak i fakt, že není nijak suchý a bude se vám dokonale rozplývat na jazyku.

Jaké suroviny si nachystat?

Jelikož jde o jednoduchý piškotový dort, určitě se nebojte složitostí. Surovin je jenom pár a ve většině případů je bez problémů najdete i u vás doma ve skříni. O jaké ingredience se jedná konkrétně?

  • 6 vajec
  • 150 g mouky
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • Trocha másla

Začínáme přípravou vajec

Nejprve je třeba nachystat si vaječný základ. Vezměte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Každou část dejte do jiné mísy a každou také rozšlehejte do požadované konzistence. Bílky šlehejte na krémový sníh, do kterého následně přidáte také citronovou šťávu. Do žloutků zase přidáte cukr a dále citronovou kůru. Když jsou obě vaječné složky hotové, můžete pokračovat dále.

Čtěte také: Řepa a avokádo: netradiční kombinace chutí, která vás dostane do kolen!

Postupně přidávejte mouku

Nyní je na řadě mouka. Tu pomalu vmíchávejte do složky z vaječných žloutků. Důležité je, aby mouka nedělala hrudky. Když se vám podaří udělat správnou konzistenci, můžete do mísy přidávat také směs z bílků. Díky tomu zajistíte, že bude vše dokonale krémové a hlavně dokonale nadýchané. Zde buďte velmi opatrní, aby nedošlo k tomu, že se vám sníh takzvaně zdrcne. To je stav, který není žádoucí.

Těsto dejte do trouby a pečte

Nyní je třeba dát těsto na plech. Než se tak stane, je nutné ho důkladně vymazat máslem. Jak proto, aby se těsto nepřipálilo, tak i proto, že máslo výrazně zlepší samotnou chuť dortu. Těsto dejte na plech a ten do trouby, která bude rozehřátá pouze na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je kolem 50 – 60 minut.

Když čas uplyne, vypněte troubu, plech vyndejte a položte ho na kuchyňskou linku. Přes piškot přehoďte utěrku, čímž zajistíte, že se lehce zapaří, což se také projeví na jeho vláčnosti a jemnosti. Potom ho už jenom nechte vystydnout a můžete podávat. Jak? Ideálně pocukrovaný moučkovým cukrem.