Přesvědčte se o tom, že famózní zákusek může být i bez krému. Ukáže vám to tento zajímavý piškotový dort, který se rozplývá na jazyku, kde ucítíte také jemný náznak citronu. Láká vás?

Většina různých dortů a buchet je stále stejných. Základem je těsto, na které se vrství tuny krému. Pokud touto cestou jít nechcete, není to vždy nutné. To si ukážeme i na tomto receptu. Tento piškotový dort je skvělou lahůdkou pro toho, kdo nemá rád zákusky plné krému. Rozhodně vás zaujme jak jeho chuť, tak i fakt, že není nijak suchý a bude se vám dokonale rozplývat na jazyku.

Jaké suroviny si nachystat?

Jelikož jde o jednoduchý piškotový dort, určitě se nebojte složitostí. Surovin je jenom pár a ve většině případů je bez problémů najdete i u vás doma ve skříni. O jaké ingredience se jedná konkrétně?

  • 6 vajec
  • 150 g mouky
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • Trocha másla

Začínáme přípravou vajec

Nejprve je třeba nachystat si vaječný základ. Vezměte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Každou část dejte do jiné mísy a každou také rozšlehejte do požadované konzistence. Bílky šlehejte na krémový sníh, do kterého následně přidáte také citronovou šťávu. Do žloutků zase přidáte cukr a dále citronovou kůru. Když jsou obě vaječné složky hotové, můžete pokračovat dále.

Čtěte také: Prodali svůj dům a celá rodina se přestěhovala do starého autobusu. Okolí si ťukalo na čelo, ale když ukázal jeho přestavbu, najednou mu začal každý závidět

Postupně přidávejte mouku

Nyní je na řadě mouka. Tu pomalu vmíchávejte do složky z vaječných žloutků. Důležité je, aby mouka nedělala hrudky. Když se vám podaří udělat správnou konzistenci, můžete do mísy přidávat také směs z bílků. Díky tomu zajistíte, že bude vše dokonale krémové a hlavně dokonale nadýchané. Zde buďte velmi opatrní, aby nedošlo k tomu, že se vám sníh takzvaně zdrcne. To je stav, který není žádoucí.

Těsto dejte do trouby a pečte

Nyní je třeba dát těsto na plech. Než se tak stane, je nutné ho důkladně vymazat máslem. Jak proto, aby se těsto nepřipálilo, tak i proto, že máslo výrazně zlepší samotnou chuť dortu. Těsto dejte na plech a ten do trouby, která bude rozehřátá pouze na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je kolem 50 – 60 minut.

Když čas uplyne, vypněte troubu, plech vyndejte a položte ho na kuchyňskou linku. Přes piškot přehoďte utěrku, čímž zajistíte, že se lehce zapaří, což se také projeví na jeho vláčnosti a jemnosti. Potom ho už jenom nechte vystydnout a můžete podávat. Jak? Ideálně pocukrovaný moučkovým cukrem.