Stačila chvíle, pár drobných změn v klasickém receptu a najednou je z obyčejnému tvarohového koláče neskutečná lahůdka! Nevěříte? Vyzkoušejte ho a oslňte každého, komu ho dáte ochutnat

Tvarohový koláč je základní kámen pečení většiny hospodyněk. Zdá se vám už poněkud obyčejný? Chyba lávky. Stačí přidat jen pár vylepšení a je na světě dezert jako z luxusní cukrárny. Určitě se vám budou sbíhat sliny!

Reklama

Jak je to vlastně s tím tvarohem

Tvaroh zná sice každý, ale třeba ne každý ví, že se v něm ukrývá spousta prospěšných látek. Má vysoký obsah vápníku a proteinu, obsahuje velké množství minerálních látek (např. hořčík, draslík, manga) a nejrůznějších vitamínů (např. A, C, E, D a B12).

Každá správná hospodyňka navíc ví, že je to nenahraditelná přísada do mnoha výtečných pokrmů. Nejvíc se využívá při pečení. My jsme si oblíbili dokonalý tvarohový koláč se sněhovou peřinou a naučíme jej i vás.

Bez čeho to nepůjde

Náš koláč se skládá z více vrstev – základního těsta, náplně a z vrchní vrstvy sněhu. Na základní těsto vám bude stačit jen pár ingrediencí:

Reklama
  • 250 g mouky a 2 lžíce cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 80 g másla
  • 1 vejce

Jako další si nachystejte potřebné surovinu na lahodnou náplň. To jest:

  • 500 g tvarohu a 3 žloutky
  • 100 g cukru a 1 polévková lžíce krupice
  • 100 g zakysané smetany
  • Špetka vanilky

Nejchutnějšího výsledku dosáhnete, pokud použijete plnotučný tvaroh. Pokud ale hledáte méně kaloricky náročnou variantu, můžete použít i tvaroh odtučněný a snížit dávky cukru. Koláč bude výborný i tak.

Nakonec budete potřebovat suroviny na sníh. Využijete 3 bílky, které vám zbyly po oddělení žloutků do náplně. Žloutky by měly být odděleny opravdu pečlivě, jinak byste mohli mít potíže sníh vyšlehat. Pak už k dokonalému sněhu chybí pouze 3 lžíce práškového cukru.

Jak správně upéct základ

Nejdříve je potřeba připravit si základní těsto. Nachystanou mouku promíchejte s práškem do pečiva. Přidejte máslo – ale pozor, musí být vychlazené. Pokud se vám těsto takto vymíchává špatně, můžete zkusit ztuhlé máslo nastrouhat na struhadle.

Do připravené směsi přidejte žloutky a cukr. Těsto je potřeba pečlivě zpracovat. Ve chvíli, kdy je těsto hezky celistvé, ho zabalte do potravinové fólie a vložte jej do lednice. Těsto je potřeba nechat uležet alespoň půl hodiny.

Odpočaté těsto vytáhněte z lednice a pečlivě jej vyválejte tak, aby jeho výška odpovídala zhruba půl centimetru. Vyválenou půlcentimetrovou vrstvu opatrně přesuňte do formy, ve které chcete koláč péci. Ideální je forma o průměru 28 centimetrů.  Vložte formu do předehřáté trouby na 280°a nechejte základ péct asi 20 minut.

Jak správně připravit náplň a sníh

Ve chvíli, kdy se vám nejdříve chladí a pak peče těsto, je ideální si připravit zbývající složky dezertu. Náplň připravíte jednoduše – v mixéru. Dejte do mixéru tvaroh, žloutky, cukr, krupici i zakysanou smetanu a vyšlehejte ingredience je jednotné směsi bez hrudek. Vaječné bílky pečlivě pak vyšlehejte v pevný sníh. Nezapomeňte přidat cukr.

Po 20 minutách vytáhněte pečící formu z trouby. Dejte si pozor, abyste se neopálili a opatrně naplňte formu připravenou tvarohovou náplní. Snažte se, aby byla náplň rozetřena rovnoměrně.

Jako finální vrstvu vložte vyšlehaný sníh na vrstvu s náplní. Nezapomeňte, že vrchní vrstva je ta, která bude určovat vzhled vašeho finálního výrobku.

Navrstvený moučník vložte zpět do trouby. Počkejte asi 15 minut a pokud se na povrchu už objevila zlatavá kůrka, můžete otevřít dveře trouby – formu ale nevytahujte. Nechte koláč v teple trouby ještě alespoň další půl hodinu. Sníh i tak trochu spadne, ale zdaleka méně, než kdybyste jej vytáhli najednou.

Po vytáhnutí koláče z trouby jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Asi po hodině a půl uvidíte, jak se na sněhové vrstvě objeví krásné, zlatavé zdobení.

Tento moučník není časově nenáročný, ale určitě se jim blýsknete na jakékoliv události. Navíc, ta chuť za to stojí.

Reklama