Stačila chvíle, pár drobných změn v klasickém receptu a najednou je z obyčejnému tvarohového koláče neskutečná lahůdka! Nevěříte? Vyzkoušejte ho a oslňte každého, komu ho dáte ochutnat

Tvarohový koláč je základní kámen pečení většiny hospodyněk. Zdá se vám už poněkud obyčejný? Chyba lávky. Stačí přidat jen pár vylepšení a je na světě dezert jako z luxusní cukrárny. Určitě se vám budou sbíhat sliny!

Jak je to vlastně s tím tvarohem

Tvaroh zná sice každý, ale třeba ne každý ví, že se v něm ukrývá spousta prospěšných látek. Má vysoký obsah vápníku a proteinu, obsahuje velké množství minerálních látek (např. hořčík, draslík, manga) a nejrůznějších vitamínů (např. A, C, E, D a B12).

Každá správná hospodyňka navíc ví, že je to nenahraditelná přísada do mnoha výtečných pokrmů. Nejvíc se využívá při pečení. My jsme si oblíbili dokonalý tvarohový koláč se sněhovou peřinou a naučíme jej i vás.

Čtěte také: TEST: Podívejte se na obrázek a řekněte, které zvíře vidíte jako první? Vaše podvědomí o Vás může hodně prozradit!

Bez čeho to nepůjde

Náš koláč se skládá z více vrstev – základního těsta, náplně a z vrchní vrstvy sněhu. Na základní těsto vám bude stačit jen pár ingrediencí:

  • 250 g mouky a 2 lžíce cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 80 g másla
  • 1 vejce

Jako další si nachystejte potřebné surovinu na lahodnou náplň. To jest:

  • 500 g tvarohu a 3 žloutky
  • 100 g cukru a 1 polévková lžíce krupice
  • 100 g zakysané smetany
  • Špetka vanilky

Nejchutnějšího výsledku dosáhnete, pokud použijete plnotučný tvaroh. Pokud ale hledáte méně kaloricky náročnou variantu, můžete použít i tvaroh odtučněný a snížit dávky cukru. Koláč bude výborný i tak.

Nakonec budete potřebovat suroviny na sníh. Využijete 3 bílky, které vám zbyly po oddělení žloutků do náplně. Žloutky by měly být odděleny opravdu pečlivě, jinak byste mohli mít potíže sníh vyšlehat. Pak už k dokonalému sněhu chybí pouze 3 lžíce práškového cukru.

Jak správně upéct základ

Nejdříve je potřeba připravit si základní těsto. Nachystanou mouku promíchejte s práškem do pečiva. Přidejte máslo – ale pozor, musí být vychlazené. Pokud se vám těsto takto vymíchává špatně, můžete zkusit ztuhlé máslo nastrouhat na struhadle.

Do připravené směsi přidejte žloutky a cukr. Těsto je potřeba pečlivě zpracovat. Ve chvíli, kdy je těsto hezky celistvé, ho zabalte do potravinové fólie a vložte jej do lednice. Těsto je potřeba nechat uležet alespoň půl hodiny.

Odpočaté těsto vytáhněte z lednice a pečlivě jej vyválejte tak, aby jeho výška odpovídala zhruba půl centimetru. Vyválenou půlcentimetrovou vrstvu opatrně přesuňte do formy, ve které chcete koláč péci. Ideální je forma o průměru 28 centimetrů.  Vložte formu do předehřáté trouby na 280°a nechejte základ péct asi 20 minut.

Jak správně připravit náplň a sníh

Ve chvíli, kdy se vám nejdříve chladí a pak peče těsto, je ideální si připravit zbývající složky dezertu. Náplň připravíte jednoduše – v mixéru. Dejte do mixéru tvaroh, žloutky, cukr, krupici i zakysanou smetanu a vyšlehejte ingredience je jednotné směsi bez hrudek. Vaječné bílky pečlivě pak vyšlehejte v pevný sníh. Nezapomeňte přidat cukr.

Po 20 minutách vytáhněte pečící formu z trouby. Dejte si pozor, abyste se neopálili a opatrně naplňte formu připravenou tvarohovou náplní. Snažte se, aby byla náplň rozetřena rovnoměrně.

Jako finální vrstvu vložte vyšlehaný sníh na vrstvu s náplní. Nezapomeňte, že vrchní vrstva je ta, která bude určovat vzhled vašeho finálního výrobku.

Navrstvený moučník vložte zpět do trouby. Počkejte asi 15 minut a pokud se na povrchu už objevila zlatavá kůrka, můžete otevřít dveře trouby – formu ale nevytahujte. Nechte koláč v teple trouby ještě alespoň další půl hodinu. Sníh i tak trochu spadne, ale zdaleka méně, než kdybyste jej vytáhli najednou.

Po vytáhnutí koláče z trouby jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Asi po hodině a půl uvidíte, jak se na sněhové vrstvě objeví krásné, zlatavé zdobení.

Tento moučník není časově nenáročný, ale určitě se jim blýsknete na jakékoliv události. Navíc, ta chuť za to stojí.