Pozor, tohle musíte vyzkoušet! Myslíte si, že hranolky musí být nutně jenom z brambor? To je velký omyl. Zkuste zajímavou novinku. Mrkvové hranolky s parmazánem chutnají prostě úžasně! Jak je připravíte?

Reklama

Bramborové hranolky zná určitě každý. Patří mezi nejoblíbenější přílohy téměř na celém světě. Bohužel nejsou moc zdravé. Vyzkoušejte jejich mrkvovou variantu, přidejte parmazán a užijte si zdravější pochoutku.

Mrkvové hranolky

Hranolky, které si připravíte z mrkve nejsou o nic složitější než jejich bramboroví příbuzní. Postačí vám jenom nůž a trocha koření. Navíc uděláte něco pro své zdraví – tyto hranolky se totiž pečou v troubě, a tak nebudete konzumovat nezdravá smažená jídla – pochutnáte si ale stejně.

Vyzkoušejte tuto netradiční variant jako?

  • chutný doplněk k masu
  • samotné namísto kupovaných brambůrků a chipsů.

Ingredience a postup

Reklama

Aby byl pokrm kompletní, je potřeba připravit jak samotné mrkvové hranolky, tak i svěží jogurtový dip, s kterým tyto hranolky chutnají skvěle.

Na mrkvové hranoly budete potřebovat 2 mrkve, 1 lžičku parmezánu, česnek, pepř a sůl. Na dip si připravte 2 lžičky kvalitního řeckého jogurtu, 1 lžičku citrónové šťávy, česnek a pepř.

Nejdříve si připravte mrkev na hranolky. Pečlivě ji očistěte a rozkrojte na dvě půlky. Z každé půlky by vám měly vyjít asi 3 hranolky. Nakrájenou mrkev vložte do mísy, do které postupně přidávejte olej, parmezán, česnek, pepř a sůl. Koření přizpůsobte tomu, kolik jste zvyklí kořenit.

Vše v míse pečlivě promíchejte, aby se směsí obalila všechny hranolky. Připravenou mrkev rozložte na nachystaný plech (raději s pečícím papírem). V troubě, která by měla být předehřátá na 200° pečte zeleninové hranolky asi čtvrt hodiny.

Příprava dipu je ještě jednodušší. Dejte řecká jogurt do mísy a přidejte k němu i čerstvou citronovou šťávu a ostatní koření. Opět se řiďte především svou vlastní chutí. Pokud máte raději ostřejší koření, nemusíte se bát přidat například kari – to chutná v kombinaci se sladkostí mrkve skvěle. Hotový dip doporučujeme dát vychladit do lednice.

Přejeme vám dobrou chuť.

Reklama