I když už se na nás vánoční atmosféra sype ze všech koutů nějakou dobu, až nyní byste ji měli začít brát vážně i vy. Do Vánoc zbývá pár týdnů a je načase začít myslet na vánoční cukroví a jiné dobroty, které ozdobí vaši vánoční tabuli. Pokud chcete být letos trochu originálnější a nedělat jen staré a osvědčené kousky, zkuste se inspirovat tímto receptem. Linecké kostky zalahodí každému, kdo miluje typickou chuť Vánoc. Připravíte je rychle a snadno a zachutnají úplně všem.
Povyšte linecké na luxusní dezert
Na přípravu lineckého těsta budete potřebovat tyto suroviny:
- 150 gramů hladké mouky a 150 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů moučkového cukru
- 200 gramů másla
- 1 vejce
Na přípravu ořechového těsta se vím budou hodit tyto ingredience:
- 250 gramů másla
- 250 gramů moučkového cukru
- 150 gramů mletých ořechů
- 2 lžíce rumu
- 7 bílků
- Trocha citronové kůry
A finální polevu připravíte s pomocí těchto chutných ingrediencí:
- 7 žloutků
- 300 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
Postup vás překvapí jednoduchostí
Připravíme klasické linecké těsto – polohrubou a hladkou mouku prosejeme přes sítko, přidáme na kostičky nakrájené máslo a cukr. Vše promícháme s pomocí prstů, ale pracujeme rychle, aby se těsto příliš nezahřálo. Uložíme do lednice odpočinout. Zatímco linecké těsto odpočívá, připravíme ořechové těsto. Vyšleháme máslo s cukrem, přidáme mleté ořechy, rum a kůru, a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Linecké těsto rozválíme na velikost plechu, na něj naneseme ořechové těsto, rovnoměrně uhladíme a dáme zapéct. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 150 stupňů asi 40 minut. Na závěr si připravíme žloutkovou polevu. Stačí vyšlehat žloutky s cukrem do husté pěny a přidat trochu rumu na dochucení. Ještě horký korpus potřeme žloutkovou polevou a dozdobíme dle fantazie. Můžeme použít oříšky nebo čokoládu či jiné cukrářské zdobení.