David Hampl
3 prosince, 2019

I když už se na nás vánoční atmosféra sype ze všech koutů nějakou dobu, až nyní byste ji měli začít brát vážně i vy. Do Vánoc zbývá pár týdnů a je načase začít myslet na vánoční cukroví a jiné dobroty, které ozdobí vaši vánoční tabuli. Pokud chcete být letos trochu originálnější a nedělat jen staré a osvědčené kousky, zkuste se inspirovat tímto receptem. Linecké kostky zalahodí každému, kdo miluje typickou chuť Vánoc. Připravíte je rychle a snadno a zachutnají úplně všem.

Povyšte linecké na luxusní dezert

Na přípravu lineckého těsta budete potřebovat tyto suroviny:

  • 150 gramů hladké mouky a 150 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 200 gramů másla
  • 1 vejce

Na přípravu ořechového těsta se vím budou hodit tyto ingredience:

  • 250 gramů másla
  • 250 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů mletých ořechů
  • 2 lžíce rumu
  • 7 bílků
  • Trocha citronové kůry

A finální polevu připravíte s pomocí těchto chutných ingrediencí:

  • 7 žloutků
  • 300 gramů moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Postup vás překvapí jednoduchostí

Připravíme klasické linecké těsto – polohrubou a hladkou mouku prosejeme přes sítko, přidáme na kostičky nakrájené máslo a cukr. Vše promícháme s pomocí prstů, ale pracujeme rychle, aby se těsto příliš nezahřálo. Uložíme do lednice odpočinout. Zatímco linecké těsto odpočívá, připravíme ořechové těsto. Vyšleháme máslo s cukrem, přidáme mleté ořechy, rum a kůru, a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Linecké těsto rozválíme na velikost plechu, na něj naneseme ořechové těsto, rovnoměrně uhladíme a dáme zapéct. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 150 stupňů asi 40 minut. Na závěr si připravíme žloutkovou polevu. Stačí vyšlehat žloutky s cukrem do husté pěny a přidat trochu rumu na dochucení. Ještě horký korpus potřeme žloutkovou polevou a dozdobíme dle fantazie. Můžeme použít oříšky nebo čokoládu či jiné cukrářské zdobení.

Sdílejte článek