Jak je všeobecně známo, jíme i očima. Jídlo má tedy nejenom výborně chutnat, ale mělo by i skvěle vypadat. Tato masová roláda s vejcem splní tato očekávání v obou oblastech a umocní zážitek, který z pouhého oběda můžete mít. Protože se jedná o roládu, která po rozkrojení ukáže nádhernou mozaiku, budete vskutku potěšeni. Navíc je recept velice jednoduchý, tedy nebudete muset trávit celé dopoledne v kuchyni.
Použité suroviny:
- 800 g mletého masa,
- 100 g čerstvého špenátu,
- 100 g strouhaného sýra,
- 100 g strouhanky,
- 5 uvařených vajec,
- Sůl, pepř a další koření.
Postup:
- V prostorné míse smíchejte dohromady mleté maso, strouhaný sýr, strouhanku, osolte a opepřete. Vytvoříte tak masovou směs, která by měla mít podobnou konzistenci, jako sekaná.
- Z masové směsi vyválejte pomocí namočeného válečku placky. Proč namočený? Protože masová směs se tak nebude na váleček lepit a práce půjde snadno. Pokuste se o obdélník a samozřejmě o stejné všechny placky, jak do rozměru šířka x délka, tak do výšky.
- Lehce povařte špenát, který nechte následně okapat, popřípadě z něj ještě vymačkejte přebytečnou vodu.
- Na vytvořené placky navrstvěte připravený špenát a poté uvařené vajíčko. Kraje nechte volné, aby se roláda nechala dobře zamotat.
- Roládu zamotejte tak, abyste skryli veškerou použitou náplň. Můžete si pomoci potravinářskou fólií, se kterou roládu dobře utáhnete.
- Připravte plech, na který rozprostřete pečící papír. Ten nejprv zmačkejte a až poté umístěte na plech. Bude tak lépe držet tvar. Troubu předehřejte na teplotu 180°C a roládu pečte po dobu 60 minut.
A je to! Stačí jen nakrájet a podávat. K takové roládě se výborně hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory.
Jedna porce vyjde na zhruba 2600 kJ. Takový oběd je nutričně bohatý na bílkoviny (obsahuje cca 55% denní potřeby bílkovin), ale také na tuky (75% denní potřeby). Není to tedy úplně dieta pro ty, kteří drží štíhlou linii. Pokud chcete pokrm odlehčit, zvolte jinou přílohu, tedy ne brambory, ale nějakou dušenou zeleninu, kterou máte rádi.