David Hampl
11 března, 2020

Jak je všeobecně známo, jíme i očima. Jídlo má tedy nejenom výborně chutnat, ale mělo by i skvěle vypadat. Tato masová roláda s vejcem splní tato očekávání v obou oblastech a umocní zážitek, který z pouhého oběda můžete mít. Protože se jedná o roládu, která po rozkrojení ukáže nádhernou mozaiku, budete vskutku potěšeni. Navíc je recept velice jednoduchý, tedy nebudete muset trávit celé dopoledne v kuchyni. 

Použité suroviny:

  • 800 g mletého masa,
  • 100 g čerstvého špenátu,
  • 100 g strouhaného sýra,
  • 100 g strouhanky,
  • 5 uvařených vajec,
  • Sůl, pepř a další koření.

Postup:

  1. V prostorné míse smíchejte dohromady mleté maso, strouhaný sýr, strouhanku, osolte a opepřete. Vytvoříte tak masovou směs, která by měla mít podobnou konzistenci, jako sekaná.
  2. Z masové směsi vyválejte pomocí namočeného válečku placky. Proč namočený? Protože masová směs se tak nebude na váleček lepit a práce půjde snadno. Pokuste se o obdélník a samozřejmě o stejné všechny placky, jak do rozměru šířka x délka, tak do výšky.
  3. Lehce povařte špenát, který nechte následně okapat, popřípadě z něj ještě vymačkejte přebytečnou vodu. 
  4. Na vytvořené placky navrstvěte připravený špenát a poté uvařené vajíčko. Kraje nechte volné, aby se roláda nechala dobře zamotat.
  5. Roládu zamotejte tak, abyste skryli veškerou použitou náplň. Můžete si pomoci potravinářskou fólií, se kterou roládu dobře utáhnete. 
  6. Připravte plech, na který rozprostřete pečící papír. Ten nejprv zmačkejte a až poté umístěte na plech. Bude tak lépe držet tvar. Troubu předehřejte na teplotu 180°C a roládu pečte po dobu 60 minut.

A je to! Stačí jen nakrájet a podávat. K takové roládě se výborně hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory. 

Jedna porce vyjde na zhruba 2600 kJ. Takový oběd je nutričně bohatý na bílkoviny (obsahuje cca 55% denní potřeby bílkovin), ale také na tuky (75% denní potřeby). Není to tedy úplně dieta pro ty, kteří drží štíhlou linii. Pokud chcete pokrm odlehčit, zvolte jinou přílohu, tedy ne brambory, ale nějakou dušenou zeleninu, kterou máte rádi. 

Sdílejte článek