Použijte tuto přírodní věc a klíšťata zmizí z vaší zahrady jednou provždy: Rada nad zlato mého známého, kterou by měl letos v době virů znát každý

Klíšťata jsou nebezpečnými parazity přenášejícími řadu nebezpečných chorob. Pokud jsou tuhé zimy, většinou jich přežije omezený počet a obvykle je nacházíme jen ve volné přírodě v nekosené trávě. Pokud jsou však zimy mírné, daří se klíšťatům velmi dobře a můžete na ně narazit také doma na zahradě i přesto, že trávník pravidelně kosíte. Co tedy dělat, pokud si z vaší zahrady udělala klíšťata své letní sídlo?

Proč jsou klíšťata nebezpečná

Zjistíte-li, že se na vaší zahradě usadila klíšťata, stojíte před komplikovaným problémem. Klíšťata jsou nositeli vážných onemocnění, která se přenáší krví a mohou mít vážné a nevratné zdravotní důsledky, mezi něž patří především:

  • lymská borelióza
  • klíšťová encefalitida

Obě tyto nemoci jsou nebezpečné zejména proto, že napadají nervovou soustavu a při těžkém průběhu, přestože jsou léčeny, mohou zanechat na člověku trvalé následky. Kromě těchto mohou klíšťata přenášet také další nemoci, které mimo lidí mohou ublížit také zvířatům.

Čtěte také: Před vařením brambory dávám vždy na hodinu do mrazáku. Díky tomu jsou zkrátka jedinečné!

Jak odstranit klíšťata ze zahrady

Existuje několik způsobů, jak ze zahrady klíšťata odstranit a zabránit jejich návratu. Velmi účinné je využití chemických přípravků, jedná se však o jedy, které hubí nejen klíšťata, ale i další (potřebný) hmyz a jejich rezidua se dostávají do půdy nebo kůží do organismu zvířat a člověka. Necháte-li na zahradě působit insekticid, budete jej sklízet ve své bio-zelenině. Na zahradě si také obvykle hrají děti a domácí zvířata, pro které jsou tyto látky škodlivé. Z tohoto důvodu je také lepší hledat přírodní cesty, které pomohou klíšťata ze zahrady vyhnat. Velmi dobře se v tomto směru osvědčila křemelina.

Použití křemeliny k vypuzení klíšťat ze zahrady

Křemelina je hrubě mletý oxid křemičitý. Má bílou až žlutou barvu a používá se především ve stavebnictví a průmyslu, jako dobré filtrační médium s vysokou nasákavostí. Dalším výhodou křemeliny je schopnost odpuzovat škůdce, především hmyz jako jsou mšice, klíšťata či mravenci. Rozšíří-li se vám na zahradě, posypte místa, kde trávíte čas, několika hrstmi křemeliny a rozhrabejte ji po ploše hráběmi. Výsledek bude patrný velmi rychle. Abyste zajistili, že se klíšťata už nevrátí, opakujte uvedený postup jednou měsíčně.