Preferujete přirozené a domácí ingredience? Pravděpodobně jste již tedy při pečení přemýšleli, jak si vyrobit vlastní domácí kvasnice. V dobách, kdy se ještě kvasnice v obchodě neprodávaly, naše babičky velmi dobře věděly, jak si je vyrobit. Možná proto bylo domácí pečivo o tolik chutnější než to dnešní. Vyrobit si je můžeme z otrub, brambor nebo pšeničné mouky. A věřte, není na tom nic komplikovaného!
Otrubové droždí
Na přípravu budete potřebovat:
- 800 g pšeničných otrub
- 1 kg celozrnné mouky
- 200 g suchých chmelových hlávek
- 4 l vody
Příprava
Do hrnce dejte chmel a přidejte 2 litry horké vody. Vařte, dokud se nevyvaří na polovinu objemu.
Zchlaďte vývar, rozdělte na dvě poloviny. Polovinu dejte zpátky na oheň. Do druhé poloviny přidejte 500 g mouky a promíchejte. Konzistencí by směs měla připomínat těstíčko na lívance.
Nalijte směs do vývaru, celou dobu míchejte. Sundejte z hořáku hned, jakmile se objeví první bubliny, nechte 30 minut odležet.
Přidejte sklenici mouky, promíchejte a nechte odležet 2 hodiny. Poté přidejte další sklenici mouky, opět promíchejte a nechte celý den na teplém místě.
Na závěr přidejte sklenici mouky a 2 šálky pšeničných otrub, smíchejte a přikryjte ubrouskem. Nechte na teplém místě po dobu dalších 4 hodin.
Poté přidejte zbylé otruby a zamíchejte, mělo by vzniknout husté těsto. Rozdělte těsto na 4 části. A rozložte na 4 plechy vyložené papírem na pečení.
Kvasnice musíte sušit na teplém místě po dobu 3 dnů. Poté zkontrolujte jejich vlhkost rozbitím větších kusů. Je lepší je uchovávat v sáčku z přírodní tkaniny nebo ve skleněné láhvi s uzávěrem.
Domácí droždí z brambor
Pro přípravu budete potřebovat:
- 70 g chmelových hlávek
- 5,5 litru vody
- 1,25 šálku cukru
- 2,5 kg brambor
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1 polévkovou lžíci soli
Příprava
Dejte 20 g chmele do 1,5 litru vroucí vody. Směs vařte po dobu 20 minut pod pokličkou, míchejte.
Přidejte 4 lžíce cukru, vzniknou kvasnice, které nalijte do sklenice. Zakryjte látkou a nechte 2 dny na teplém místě.
Uvařte 3 brambory do měkka a rozmačkejte je.
Do směsi přidejte brambory a sklenici mouky, promíchejte. Směs opět zakryjte látkou a nechte pracovat po dobu 24 hodin za občasného míchání.
Nalijte 2,5 šálku chmele do 4 litrů vody, přiveďte k varu. Přidejte 1 šálek cukru a 1 polévkovou lžíci soli, vařte.
Nastrouhejte zbývající syrové brambory, přidejte do horkého vývaru. Směs přikryjte a nechte na teplém místě.
Směsi smíchejte dohromady a dobře promíchejte, objem by měl dvojnásobný.
Uskladněte tekuté kvasnice v láhvích na chladném místě.
Domácí kvasnice z žitné mouky
Pro přípravu budete potřebovat:
- 370 ml vody
- 370 g mouky
Příprava
Smíchejte 50 g mouky a 50 ml vody, nalijte do sklenice, přikryjte sklenici látkou a nechte den odpočívat při pokojové teplotě.
Přidejte 25 ml vody a 25 g mouky a promíchejte. Během dne by měl být kvas porézní.
Nyní by mělo být 75 g kvásku, přidejte dalších 25 g mouky a 25 ml vody, promíchejte, přikryjte a nechte při pokojové teplotě.
V dalším kroku nechte 50 g kvásků, přidejte 25 g mouky a 25 ml vody, promíchejte a zakryjte fólií, do které vytvořte vidličkou otvory.
Opakujte postup popsaný v předchozím odstavci po dobu dalších tří dnů. Zakrytou sklenici dejte vždy na noc do chladničky.
V posledních dvou krocích nechte 25 g kvásku, přidejte 50 ml vody a 50 g mouky, promíchejte a dejte chladit na dva dny. Na konec na 30 g kvásku přidejte 120 ml vody a 120 g mouky, promíchejte a chlaďte další 2 dny.
Příprava kvasnic je sice náročná na čas, ale představte si, jak bude těsto dobře kynout a pečené pečivo krásně vonět! Určitě to stojí za vyzkoušení!