O rizicích přehnaného požívání cukru ví dnes každý. Každý z nás také viděl obrázek, na kterém jsou různé oblíbené pochutiny zobrazeny vedle tolika kostek cukru, kolik ho samy obsahují. Tušíme, že ideální je konzumace cukrů v ovoci, ale tím naše vědomosti často končí. Ideální denní dávkou cukru je šest lžiček pro ženu a devět pro muže. Malý kousek čokolády ještě nikdy nikomu neublížil, ale je třeba počítat s tím, že cukr se často ukrývá i v potravinách, ve kterých bychom ho ani v nejmenším nečekali. Jistě, nadbytek cukru způsobuje obezitu. Víte ale, na jaké další problémy zaděláváte svému tělu, když si dopřáváte nadbytečné množství sladkostí?
Rychlý nárůst i pokles energie a stárnutí jako bonus
Jistě jste už slyšeli slovní spojení rychlé cukry? Řeč je právě o obyčejném, rafinovaném cukru. Jeho složení působí tak, že vás rychle nakopne, hladina cukru vylítne do nebes, ale potom se stejnou rychlostí řítí zpátky dolů, nebo možná ještě níž, takže budete tam, kde jste byli. Jen možná o něco tlustější. Nadměrná konzumace cukru vede i k výkyvům hladiny chromu či inzulínu, které vám mohou z dlouhodobého hlediska nevratně poškodit transport krevního cukru. Sladké nesvědčí ani vaší pokožce. Přebytek cukru může způsobit její předčasné stárnutí i vyrážky.
Pozor, na cukru vzniká závislost jako každá jiná
Všichni víme, jaké to je, když člověka honí mlsná. Čas od času se dá vymetení ledničky a přilehlých prostor pochopit a přejít, ale pokud děláte nálety na sklad sladkostí pravidelně, možná už patříte mezi závislé. Jediným východiskem je potom totální vysazení všeho sladkého a sugar free stravování. Začátky jsou krušné, ale nakonec se budete cítit mnohem lépe a budete plni energie, což se vám s tabulkou čokolády stane jen těžko.
· zvýšené riziko vzniku cukrovky,
· zvýšené riziko rozvoje ztučnělých jater,
· zvýšená hladina krevního tlaku,
· vliv na vznik srdečních chorob.