Jak zralý banán jíte? Tato drobnost může mít vliv na vaše zdraví

Banány jsou ovoce plné vitamínů a dalších pro tělo potřebných živin. Konzumace dvou banánů denně dokáže s vaším tělem zázraky. Věděli jste ale, že barva banánu může hodně prozradit jeho nutriční obsah? Od zelené po hnědou, od pevné po měkkou, skvrny nebo žádné skvrny: vzhled banánu může říci hodně.

Reklama

Zelené banány

Zelené banány jsou v syrové podobě obtížně stravitelné. Ale pokud jsou vařené, mají lahodnou chuť. Lidé obeznámení s karibskou kuchyní vědí, že zelené banány se používají v mnoha pokrmech. Díky své nízké hodnotě glykemického indexu jsou ideální pro lidi, kteří potřebují omezit svůj příjem cukrů. Další pozitivum nezralých banánů je to, že poskytují žaludku probiotika, která posilují imunitní systém. Navíc obsahují také rezistentní škrob, formu sacharidů, která zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu cukru v krvi. Právě díky obsahu škrobu se po jejich konzumaci budete déle cítit syti.

Vhodné jsou i v případě, pokud se snažíte zhubnout. Nevýhoda? Zelené banány mají méně antioxidantů než zralejší banány. Množství těchto látek se zvyšuje v průběhu dozrávání.

Zralé banány bez teček

Většina z nás dává přednost žlutým, ale ne zcela skvrnitým banánům. V této fázi jsou banány sladké a zralé. Žluté banány obsahují mnoho antioxidantů, které chrání tělo před nemocemi, stárnutím, nemocemi a srdečními problémy. Středně velký zralý banán také obsahuje 37 mg hořčíku – důležitého minerálu, který pomáhá udržovat mozek v kondici.

Reklama

Přezrálé banány – žluté s tečkami

Sladké, chutné a bohaté na antioxidanty. Čím více hnědých skvrn má banán, tím je zralejší a tím více inhibitorů faktorů nekrotizujících nádory (TNF) obsahuje. Inhibitory TNF jsou buněčné signální proteiny, které bojují proti rakovině a abnormálním buňkám v těle. V této oblasti je zapotřebí dalšího výzkumu.

Pokud máte citlivý žaludek, jistě víte, že přezrálé banány jsou snadno stravitelné. Ale protože jsou sladší, nejsou ideální pro diabetiky nebo kohokoli, kdo potřebuje kontrolovat příjem cukru.

Přezrálé hnědé banány

Jen málo lidí rádo konzumuje hnědé banány. Pokud však chcete ušetřit nějaké peníze, můžete se rozhodnout právě pro ně. Banány se slupkou hnědé barvy jsou velmi sladké a mají vysokou koncentraci antioxidantů. Jsou také snadno stravitelné a ideální proti bolesti žaludku. Před konzumací se ujistěte, zda se nejedná o banán již shnilý.

Reklama