Výzkumy ukázaly 6 nových symptomů COVID-19

Včas rozpoznat, jestli trpíte nákazou COVID-19 je velmi důležité pro efektivní zabránění dalšímu šíření nákazy. Kromě klasických a již známých příznaků může lidské tělo vysílat i celou řadu dalších méně nápadných signálů. Když se je naučíte rozpoznat, dokážete onemocnění odhalit včas.

Jaké jsou zatím známé a běžné příznaky?

S pandemií koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19 se svět již potýká mnoho měsíců. Máme tak k dispozici data o tom, jaké jsou nejčastěji se vyskytující příznaky. Pokud některý z nich máte, případně pozorujete rovnou více příznaků, určitě telefonicky kontaktujte svého lékaře, který vám doporučí další postup.

  • Dušnost a suchý kašel
  • Ztráta čichu a chuti
  • Horečka
  • Únava a pocit nachlazení

Zvětšení strumy nebo výskyt hrudky v krku

Podle provedených výzkumů si více než polovina pacientů s potvrzeným koronavirem stěžovala na pocit hrudky v krku. Ve výsledku tento příznak vypadal podobně jako struma, které se objevuje při poruchách štítné žlázy. Na vině tak pravděpodobně může být rozhozená hormonální rovnováha, což způsobuje zřejmě COVID-19.

Čtěte také: Vložte si polštář mezi kolena a zbavíte se bolesti zad

Bolest čelisti

Dalším zajímavým příznakem, který může ukazovat právě na probíhající onemocnění COVID-19, je bolest čelisti. Tento problém samozřejmě může být způsoben úrazem, probíhající infekcí v místě čelisti nebo zkaženým zubem. Pokud však vyloučíte všechny tyto možnosti, možná je na čase vypravit se na testování na COVID-19, nebo alespoň sledovat výskyt jiných příznaků tohoto onemocnění.

Zvětšení nebo zánět chrupavky

Dalším varovným příznakem může být zvětšení až zánět v chrupavce. Zpravidla se tento problém v souvislosti s koronavirem objevuje na hrudní kosti. Tento zánět samozřejmě může zasáhnout až do dýchacích cest a poměrně běžně patří mezi nepříjemné komplikace onemocnění.

Čichová halucinace

Jakmile pozorujete ztrátu čichu, máte téměř jistotu, že jde právě o COVID-19. Tento příznak je natolik typický, že se snad nevyskytuje u žádného jiného virového onemocnění. Na vině je probíhající silná infekce horních cest dýchacích, kdy dochází k usmrcení aktivních čichových buněk. Zajímavou verzí tohoto příznaku je také to, že někteří lidé mají čichovou halucinaci, kdy mají pocit, že cítí vůni či zápach i přesto, že v místnosti nic podobného není.

Pálení žáhy

Nepříjemné pálení žáhy snad zažil každý. Jde o pálivý pocit v horní části žaludku, kdy se žaludeční kyseliny dostávají příliš vysoko. Příčin zde může být opravdu celá řada, kdy klidně jde jen o banalitu, že jste snědli něco nevhodného. Existují však případy, kdy častý výskyt pálení žáhy souvisel právě s COVID-19.

Pocit horké krve

Mezi skutečně velmi časté příznaky patří horečka nebo dlouhodobě zvýšená teplota. Někteří lidé však popisují stav, kdy měli pocit, že jim v žilách proudí horká krev. Jde o silnou reakci imunitního systému, který se za všech sil snaží zabít vyskytující se virus.