Mrkev je základem snad každé polévky, ale víte, co s vámi udělá, když si ji dopřejete ve formě šťávy? Budete překvapení s čím vším vám pomůže!
Jak již bylo zmíněno, mrkev se proslavila především jako chutná součást polévek. Nebyla oblíbená pouze v dávných dobách, ale i v době nynější, kdy si ji lidé vychutnávají čerstvou ve formě salátu či jen tak na svačinku. Nedivíme se, tato sladká pochoutka tělu doplní velké množství důležitých vitamínů, ale i minerálů. Stále myslete na to, že by mrkev měla být konzumována v syrovém stavu. Jedině tak totiž využijete všech potřebných látek – varem byste ji totiž znehodnotili. Z jakých vitamínů a minerálů může vaše tělo profitovat? Především z vysokého obsahu beta-karotenu, díky tomu je také mrkev tolik známá. Dále to je provitamin A, vitamin C, B a E. Mimo vitamínů je mrkev bohatá i na vlákninu, antioxidanty a minerály, jako jsou železo, fosfor, vápník, hořčík a draslík.
Ovlivňuje zrak
Mrkev je tedy známá především díky vysokému množství provitamínu A, který prospívá našim očím. Lékaři, ale ostatní odborníci se shodují, že pití syrové mrkvové šťávy snižuje riziko vzniku šedého zákalu, ale i šerosleposti. Tudíž by starší lidé měli mrkvovou šťávu pít každý den. Navíc vápník posílí kosti, které s přibývajícím věkem řídnou.
Mrkev je plná antioxidantů
Mezi hlavní antioxidant obsažený v mrkvi je karotenoid, pomáhá buňkám v našem těle bojovat proti volným radikálům, zároveň buňky chrání a snižuje zánět. Při pravidelném pití většího množství můžete díky mrkvi zánět úplně odstranit. To ale jistě není vše, co vám mohou antioxidanty nabídnout. Velké oblibě se mrkvová šťáva může těšit i z důvodu zpomalení stárnutí, podpoří totiž tvorbu kolagenu v těle a preventivně působí proti rakovinnému bujení a onemocnění srdce.
Mrkev a její působení proti rakovině
Rakovina je strašákem lidstva. Jedná se o nemoc, na kterou i v dnešní moderní a vyspělé době není lék. Mnoho lidí se proto snaží, aby se takovému onemocnění vyhli, a to především přírodní cestou. Věděli jste, že k rakovině neboli k rakovinnému bujení – nádoru, dochází především tam, kde se buňky rychle množí? Například v dýchacích cestách, trávicím traktu – střevech, žaludku, ale i v celém okolí. Dále také ve štítné žláze a jiných orgánech ovlivněných hormony. Pokud rakovina vypukne, řeší se podle silných léků a chemoterapie. Tehdy bude jistě vhodné své tělo čistit přírodní cestou – bylinkovými čaji, ale i zeleninovými šťávami. Nadruhou stranu můžete své tělo chránit před touto záludnou nemocí, například pomocí zmíněné mrkve bohaté na antioxidanty a vitamíny. Pití mrkvové šťávy je i lékaři doporučováno pro prevenci rakoviny, protože obsahuje zmíněné vitamíny A, C a B6. Tyto vitamíny dokonce pomohou při zastavení růstu rakovinných buněk.
Dobrá imunita a perfektní pleť
Především vysoký obsah esenciálních minerálů podpoří krásnou a zdravou pleť. Jedním takovým minerálem obsaženým v mrkvi je draslík. Navíc pokud někdo trpí pigmentovými skvrnami a je omezen vystavování se slunci, dopřejte si pravidelné pití mrkvové šťávy. Také zvláčňuje pokožku, podporuje lepší opálení a vyplňuje jizvy. Pokud někdo trpí na alergii způsobenou prvním jarním sluncem, betakaroten v mrkvi zlepší tento nepříjemný stav. Nejen pleť, ale i imunita na tom bude dobře. Dokonale pročistí střeva a posílí imunitu.