Máme pro vás několik tipů, jak snadněji odmrazit mrazák, který to sám neumí

Dnes jsou velkým hitem takzvané samoodmrazovací spotřebiče, a to jak ledničky vybavené mrazicím boxem, tak i samostatné mrazáky. Někdy se můžete také setkat s výrazem „nenámrazový systém“. Ne každý je však má doma.

Výhody moderních technologií

Pokud jde o vlastní tělo nových typů chladničky, moderní technologie mají za následek to, že se na jejích stěnách led již vůbec nevytváří a není tedy nutné ji pro jeho odstranění celou vyprázdnit a čekat, než bude moci být provedena její vyčištění a potraviny vráceny zpět.

U mrazáků je situace trochu jiná, protože tam je tvorba ledu z větší části potřebná, a proto jsou moderní spotřebiče vybaveny alespoň takovým systémem, který zajistí sníženou tvorbu ledu, což zkracuje dobu potřebnou pro odmrazení a očištění mrazicího prostoru. Některý typy mrazniček jsou však již rovněž vyvinuty tak, že ani v nich se dokonce led nevytváří a jejich velkou výhodou je tak nejen snadná údržba, ale také úspora spotřebované energie.

Čtěte také: Jak si pomoci při úklidu jedlou sodou?

Když máte starší spotřebič, který ale ještě slouží

Ne každý však má lednici vybavenou posledními technologiemi. Navíc, řada lidí si třeba nový spotřebič i pořídí, ale ten starý, který je ještě funkční, využije například na chatě. Odmrazovaní těchto starších typů ledniček a mrazáků není jednoduché, zabere i několik hodin, a navíc je nutno řešit otázku, co mezitím s potravinami, které v nich byly uloženy. Naštěstí existují účinné způsoby, jak si lze i tento náročný odmrazovací proces usnadnit.

Nejlepší je samozřejmě vždy prevence. Možná jste nevěděli, že pokud mrazíte otevřené potraviny, zvyšuje se tvorba ledu. Proto dávejte „k ledu“ potraviny vždy jen v dobře uzavřených nádobách.

Pokud jde o vlastní odmrazování, naplňte láhev vybavenou rozprašovačem horkou vodou a postříkejte jí vytvořenou vrstvu ledu. Uvidíte, že půjde mnohem dříve a snáze odstranit. Podobnou službu vám udělá také plastová láhev naplněná horkou vodou, kterou položíte dovnitř. Pokud chcete docílit menší tvorby ledu, pomůže vám glycerin. Ten naneste na vatový tampon a potřete jím suché a očištěné stěny mrazicího prostoru.