Máme pro vás několik tipů, jak snadněji odmrazit mrazák, který to sám neumí

Dnes jsou velkým hitem takzvané samoodmrazovací spotřebiče, a to jak ledničky vybavené mrazicím boxem, tak i samostatné mrazáky. Někdy se můžete také setkat s výrazem „nenámrazový systém“. Ne každý je však má doma.

Výhody moderních technologií

Pokud jde o vlastní tělo nových typů chladničky, moderní technologie mají za následek to, že se na jejích stěnách led již vůbec nevytváří a není tedy nutné ji pro jeho odstranění celou vyprázdnit a čekat, než bude moci být provedena její vyčištění a potraviny vráceny zpět.

U mrazáků je situace trochu jiná, protože tam je tvorba ledu z větší části potřebná, a proto jsou moderní spotřebiče vybaveny alespoň takovým systémem, který zajistí sníženou tvorbu ledu, což zkracuje dobu potřebnou pro odmrazení a očištění mrazicího prostoru. Některý typy mrazniček jsou však již rovněž vyvinuty tak, že ani v nich se dokonce led nevytváří a jejich velkou výhodou je tak nejen snadná údržba, ale také úspora spotřebované energie.

Čtěte také: Lépe než krémy zabírá na pigmentové skvrny brambora, aloe nebo jogurt

Když máte starší spotřebič, který ale ještě slouží

Ne každý však má lednici vybavenou posledními technologiemi. Navíc, řada lidí si třeba nový spotřebič i pořídí, ale ten starý, který je ještě funkční, využije například na chatě. Odmrazovaní těchto starších typů ledniček a mrazáků není jednoduché, zabere i několik hodin, a navíc je nutno řešit otázku, co mezitím s potravinami, které v nich byly uloženy. Naštěstí existují účinné způsoby, jak si lze i tento náročný odmrazovací proces usnadnit.

Nejlepší je samozřejmě vždy prevence. Možná jste nevěděli, že pokud mrazíte otevřené potraviny, zvyšuje se tvorba ledu. Proto dávejte „k ledu“ potraviny vždy jen v dobře uzavřených nádobách.

Pokud jde o vlastní odmrazování, naplňte láhev vybavenou rozprašovačem horkou vodou a postříkejte jí vytvořenou vrstvu ledu. Uvidíte, že půjde mnohem dříve a snáze odstranit. Podobnou službu vám udělá také plastová láhev naplněná horkou vodou, kterou položíte dovnitř. Pokud chcete docílit menší tvorby ledu, pomůže vám glycerin. Ten naneste na vatový tampon a potřete jím suché a očištěné stěny mrazicího prostoru.