Příznaky rakoviny tlustého střeva byste neměli ignorovat

Rakovina tlustého střeva není žádná legrace a rozhodně bychom ji neměli podceňovat. Může být ale velmi obtížné uvědomit si, že se jedná o rakovinu tlustého střeva. A to právě z toho důvodu, že se příznaky rakoviny tlustého střeva v mnoha případech tváří jako obyčejné zažívací či střevní problémy které čas od času dokáží potrápit každého z nás. Na co byste si tedy měli dát pozor, abyste toto závažné onemocnění dokázali odhalit včas? I zde platí, čím dříve se na problém přijde, tím lépe.

Výskyt rakoviny tlustého střeva

Bohužel se nedá určit ani to, v které fázi života se rakovina tlustého střeva prosazuje nejvíce. Objevuje se u lidí napříč všemi věkovými kategoriemi. Kolem tohoto typu rakoviny máme ještě mnoho otazníků, které je třeba zodpovědět. Nevíme ani to, z jakých důvodů rakovina tlustého střeva vzniká. Jediné, co víme, je, že vzniká na základě problému, který se utvoří ve zdravých buňkách. Tak se utvoří první špatné buňky, které se následně velmi rychle množí a množstevně přebíjí zdravé buňky. A právě v této fázi hovoříme o rakovině tlustého střeva. V tlustém střevě se občas utvoří také takzvané polypy, které se následně chirurgicky odstraňují, protože právě i ty mohu být základem pro rozvoj rakoviny tlustého střeva.

Prevence rakoviny tlustého střeva

I přes to, že o rakovině tlustého střeva máme jen velmi málo informací, již víme, že správným životním stylem můžeme této rakovině předcházet. Níže uvedenými kritérii prevence se nebudete chránit jen před rakovinou tlustého střeva, ale také před rakovinou konečníku. Mezi rizika, kterým byste se měli vyhnout, patří nadměrná konzumace alkoholu, tabákových výrobků a jiných návykových látek včetně kávy, nedostatek fyzické aktivity, stárnutí, cukrovka druhého stupně, konzumace a zpracovávání syrového masa. Pokud se vám podaří vyhnout se všem těmto rizikovým faktorům, bude vaše riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva mnohem nižší. Věnujte pozornost také příznakům rakoviny tlustého střeva, které jsou uvedeny níže. Je velmi důležité při výskytu rakoviny zasáhnout co nejdříve. Tato rakovina dokáže být velmi zákeřná a při nevčasném odhalení se může rozšířit do všech ostatních vnitřních orgánů.

Čtěte také: Deodoranty jsou nebezpečné pro vaše zdraví! Zjistěte, jak vám mohou ublížit

Zácpa

Zácpa občas potápí každého z nás, musí být ale krátkodobá. Pokud se stane, že se s tímto problémem perete několik dní, či se u vás objevuje často a musíte užívat velké množství projímadel, rozhodně to řešte se svým lékařem. Nádory, které se v tlustém střevě tvoří, mohou znemožňovat průchod zbytkům potravin. Jestliže tedy pozorujete tento problém, neberte to tak, že prostě trpíte na zácpu, ale raději zavolejte svému lékaři a konzultujte to s ním. Jistě vám poradí.

Průjem

Průjem je zcela opačným problémem, ale i u něho platí, že pokud vás přepadne jednou za delší dobu, je to v pořádku. Pakli-že trvá dlouho a neumíte si s ním poradit, nebo se naopak objevuje znovu v krátkých intervalech, i zde je na místě obeznámit se svým problémem obvodního lékaře a požádat ho o konzultaci. I v této situaci se může jednat o jeden z projevů rakoviny tlustého střeva. Ta má bohužel hned celou řadu příznaků a u každého jedince se může projevovat trochu jinak.

Bolest břicha

Jestli vás delší dobu, to znamená déle než 2 až 3 dny, trápí bolestivé břicho, nebo jeho zvýšená citlivost, a to zejména v oblasti začínající pod žaludkem a končící u kyčlí, opět se obraťte na svého obvodního lékaře. I tento projev může být volání vašeho těla o pomoc v boji proti rakovině tlustého střeva. Takto se projevují zejména nádory v rané fázi, a tím pádem se jedná o nejlepší čas na jejich podchycení, díky čemuž bude vaše léčba rychlá a účinná. Proto na nic nečekejte a problém řešte okamžitě.