Pesto je směs bylin nebo zeleniny, která se dokonale hodí téměř ke všemu. Na topinku, do těstovin, k rizotu, do polévek, můžete ho vyzkoušet u kteréhokoliv receptu. Jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá, a navíc, můžete si ho zamrazit, nebo nechat v chladničce. Připravili jsme si pro Vás asi tři nejznámější variace pesta, tři svěží nápady, přičemž naším nejoblíbenějším je momentálně brokolicové.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Postup je u každého pesta stejný. Všechny ingredience se spolu smíchají a vytvoří chuťově dokonalou směs. Na smíchání můžete použít mixér nebo hmoždíř. Celá příprava netrvá více než 10 minut a domácí pesto je nesrovnatelné s tím koupeným. Je aromatičtější, chutnější a má tolik využití, že to ani nedokážeme spočítat.
Bazalkové pesto
Bazalku v květináči koupíte už kdekoliv a opravdu to stojí za to, už jen kvůli tomu, že provoní Váš domov. V létě ji můžete pěstovat na balkoně, musíte dávat pozor pouze na to, aby na ni nesvítilo přímé slunce. Pokud máte bylinkovou zahrádku, určitě doporučujeme zasadit.
Celý postup is receptem najdete na naší stránce s recepty a to ZDE.
Brokolicové pesto
Nejlepší je samozřejmě z čerstvé brokolice. Pokud však v obchodech čerstvou brokolici nenajdete, dá se připravit i z mražené. Brokolicové hlavičky si připravíme na páře, popřípadě je necháme dvě minutky v horké vodě. Nepotřebujeme, aby byla brokolice uvařená, spíše aby byla křupavá.
Celý postup is receptem najdete na naší stránce s recepty a to ZDE.
Pesto ze sušených rajčat
Připravíme si sušená rajčata v oleji (i s olejem), malý stroužek česneku, trochu vlašských ořechů, sůl a pepř. Směs znovu mixujeme, dokud nám nevznikne požadovaná konzistence. Toto pesto je skvělé, pokud chcete vymyslet například něco nového na jednohubky pro návštěvu.
Celý postup is receptem najdete na naší stránce s recepty a to ZDE.
Avokádové pesto
Pokud k avokádu přidáte parmazán nebo jiný sýr, například kozí, bude mít až hedvábnou konzistenci a dodáte pestu skvělou originální chuť. Pesto můžete přidat k těstovinám, do rizota, natřít jej na bagetku nebo použít jako zdravou verzi majonézy do Vašich oblíbených sendvičů.
Celý postup is receptem najdete na naší stránce s recepty a to ZDE.
Pokud si chcete vytvořit pesto, můžete do něj použít v podstatě jakoukoliv zeleninu či bylinku, dokonce koření. Zkoušeli jsme už i koriandrové pesto, dýňové, kapustové, hráškové, s chilli, oreganem, muškátovým oříškem – vytvořte si vlastní kreace, nemáte to čím zkazit.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Pesto můžete následovně využít jako dip na nachos, je skvělé na rybu (hlavně bylinkové), maso, na vajíčka, můžete ho dát ke grilované zelenině nebo do sendvičů. Je to výborný způsob, jak dostat do stravy zeleninu, vitamíny a navíc příjemnou chuť.