Těhotná? Ve 12. týdnu zjistila, že má v břiše namísto plodu nádor!

S partnerem se těšili na miminko, namísto toho si vyslechli od lékařů zprávy o nebezpečném nádoru. Zdá se to jako těžko uvěřitelný příběh, pro Grace Baker-Padden však krutá realita, kterou musela začít řešit namísto chystání dětské výbavičky a roztomilého dětského pokoje. Mladá Britka totiž prodělala molární těhotenství.

Reklama

Čtyři těhotenské testy značily jediné

Greace Baker-Padden z Velké Británii prodělala traumatizující událost, která začala tou nejkrásnější zprávou. „Jsem těhotná!“ informovala 23letá dívka Grace svého 28letého partnera Joea Cowlinga. Nejprve byli oba zprávou zaskočeni, protože Grace pravidelně užívala hormonální antikoncepci, ale její praktický lékař dosvědčil, že těhotná opravdu je. Celkem byly provedeny čtyři těhotenské testy, které prokázaly u mladé ženy těhotenství. Partneři proto zprávu oznámili rodině, prarodiče se nemohli prvního vnoučátka ani dočkat.

Reklama

Krvácení ve 12. týdnu

První týdny Grace trpěla na velké nevolnosti, především zvracení, které budoucí rodiče připisovali těhotenským potížím. Ženě se také začalo zvětšovat břicho a celkově se cítila unavená a oteklá. Vše nasvědčovala tomu, že je doopravdy těhotná a nikoho by nenapadlo o tom vůbec pochybovat, včetně praktického lékaře. Ve 12. týdnu těhotenství ale Grace znejistěla, protože mírně krvácela, lékař proto doporučil okamžité provedení ultrazvukového vyšetření v nemocnici v North Durhamu.

Molární těhotenství

Mladý pár přijel do nemocnice s velkou nervozitou, která se prohloubila během samotného vyšetření. Sestra provádějící screening totiž vypadala znepokojeně a rozhodla se dojít pro lékaře, přičemž poprvé vyslovila možnou diagnózu, která zněla molární těhotenství. To se nakonec také potvrdilo.

Reklama

K jevu dochází u 1 z 600 těhotenství

Jedná se o trofoblastickou nemoc, která je způsobená implantováním neoplodněného vajíčka do dělohy. Tento stav vedl ke zvýšené hladině hormonů a pozitivitu těhotenských testů u Grace. K tomuto jevu dochází u 1 z 600 těhotenství, přičemž u 1 procenta je takový nádor zhoubný, což byl i tento případ. Mladá žena musela podstoupit dlouhou léčbu s několika koly chemoterapií, aby se její tělo dalo zase do pořádku. Dnes oba doufají, že po rekonvalescenci se stanou rodiči.

Reklama