Křehcí a voňaví sýroví šneci jsou fantastickým slaným pečivem, které se hodí na jakoukoliv příležitost. Jemňoučké uvnitř a křupavé na povrchu – kdo by si tuto kombinaci nezamiloval? Tyto sýroví šneci jsou důkazem, že chutné těsto se dá upéct i bez vajec. Vyzkoušejte si je připravit podle následujícího receptu a garantujeme Vám, že si je více už v obchodě nekoupíte.
Pokud nepatříte k zarytým „cukroholikům“ nebo jen máte chuť na něco slaného, tyto sýroví šneci jsou tou nejlepší volbou. Možná byste je však měli připravit z dvojité dávky, protože vždy bleskurychle zmizí.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 800 g hladké mouky
- 1 dl slunečnicového oleje
- 1 čl cukru
- 1/2 l teplého mléka
- 50 g droždí
Na náplň:
- 250 g měkkého másla
- 3 žloutky
- 1 polévkovou lžíci soli
Na posypání:
- 1 vejce
- 200 g tvrdého sýra
- kmín (dle chuti)
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Do mísy si vylijeme trochu z připraveného mléka. Mléko by mělo být mírně teplé. Rozdrobíme do něj droždí a přidáme čajovou lžičku cukru. Z připravené mouky odebereme jednu lžíci a přidáme k mléku s droždím. Vše zamícháme a necháme kynout.
K připravené mouce přidáme špetku soli a zamícháme. Přidáme zbytek mléka, olej a vše dobře promícháme. Následně přidáme kvásek a začneme mísit těsto. Následně ho můžeme rozdělit na čtyři části a necháme znovu kynout.
Mezitím si připravíme náplň, která dělá toto těsto jemnějším. Do měkkého másla přidáme 3 žloutky a lžíci soli a pořádně vmícháme. Po vykynutí si těsto rozválíme a máslovou náplň na něj rovnoměrně rozetřeme.
Když je náplň rozetřená, celé těsto začneme stáčet jako závin. Následně ho nakrájíme na kousky, které představují jednotlivé šneky. Každý kousek nyní potřeme vajíčkem a posypeme strouhaným sýrem a trochou kmínu.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou šneci krásně zlataví.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Dobrou chuť!