Které potraviny mají karcinogenní účinky a stejně je jíme?

Rakovina je podle odborníků velmi závažné onemocnění, které se nestane jen tak náhodou. Je k němu potřeba mnoho příčin, aby se rakovina ve vašem těle „rozjela“. Jaké příčiny to mohou být? Pokud nechcete s tímto onemocněním bojovat, budete muset změnit svůj životní styl, pokud se již tak nestalo. Zdravá strava, duševní pohoda nebo dobrý fyzický stav hrají v tomto ohledu velmi důležitou roli.

Reklama

Jak se ochránit před rakovinou?

Jaké příčiny mohou za to, že onemocníte rakovinou? Určitě je to nezdravý životní styl, poté sedavý způsobit života, kouření, alkohol, infekce nebo chemikálie. Podle odborníků je 20 % případů rakoviny způsobené několik faktory, které když se spojí dohromady, může vzniknout vleklý problém. Riziko pak můžete snížit tím, že se naučíte jíst zdravě, přestanete kouřit a pravidelně se oddávat alkoholu. Zelenina a ovoce by měly být součástí vašeho života. Zkuste si najít cvičení, které vás bude bavit a dosáhnete tak nejen vysněné váhy, ale také se nebudete obávat, že skončíte s rakovinou.

Jaké potraviny mohou rakovinu způsobit? Konzumujete je téměř denně, přitom si možná ani neuvědomujete, že svému tělu jen škodíte. Rafinované a sladké potraviny nepatří mezi zdravé výrobky. Jejich nadměrná konzumace může nejen způsobit cukrovku, ale také rakovinu slinivky. U rakoviny je bohužel špatné, že ji nezjistíte hned, ale problémy se s vámi budou táhnout klidně i několik let. Proto je nutné pravidelně navštěvovat lékaře na preventivních prohlídkách, aby se problémy daly však zjistit.

Jakým potravinám bude lepší se vyhýbat?

Červené zpracované maso také není tím nejlepším, co můžete svému tělu dát. V mnoha druzích masa najdete spoustu konzervantů a také zvýrazňovačů chuti. Maso je tak lepší kupovat z bio farem nebo od ověřených řezníků, u kterých budete vědět, že jsou poctiví. Jen občas byste si pak měli dát také uzená nebo naložená jídla. Takové jídlo se konzervuje dusičnany, bez kterých se naše tělo rozhodně obejde. Navíc zvyšují riziko rakoviny nejen žaludku, ale také tlustého střeva.

Reklama

Bílá mouka sice v malém množství nemusí vůbec škodit, bohužel ji ale většina lidí konzumuje ve velkém množství. Plynný chlór bělený chemickým bělidlem zabije všechny živiny, které se v mouce objevují. Bělené mouky jsou velmi nezdravé, raději zvolte jiné možnosti. Sacharidy obsažené v mouce navíc zasytí tělo pouze na chvíli, jinak se jedná o prázdné kalorie, které můžete s klidným svědomím vynechat.

Dalším problémem mohou být hydrogenované oleje, které mohou způsobit nejen rakovinu, ale i některá ze srdečních onemocnění. Rostlinné oleje, které nelze přirozeně extrahovat z rostliny hydrogenací nejsou pro lidské tělo vhodné. Mezi další potravinu, kterou konzumujeme docela často, a přitom bychom neměli, je popcorn. Najdete mnoho příchutí, patří mezi velmi nebezpečné potraviny. Způsobuje rakovinu varlat, jater nebo slinivky. Popcorn si ale můžete udělat i doma, a to ze semínek, které koupíte v bio obchodě. Je to zdravější varianta, kterou si můžete dopřát bez výčitek.

I na pohled zdravý losos může být nebezpečný

Milujete ryby? Proto se vám možná bude hodit informace, že není vhodné si dávat lososa, kterého jste koupili na farmě. Tyto ryby v sobě mohou mít spoustu antibiotik nebo karcinogenních látek. Je také mnohem tučnější nebo volně žijící lososy. Do vašeho těla se tak dostane mnohem více chemikálií a dalších škodlivých látek. A oblíbenou potravinou jsou nejen slané chipsy.

Ty jsou tepelně zpracované, ale také obsahují karcinogenní látku, která se jmenuje akrylamid. Kromě toho ale obsahují také vysoké procento soli, tuku a spoustu kalorií. Obezita, vysoký krevní tlak nebo hladina cholesterolu mohou být tím nejmenším, co se vám může stát.

Reklama