Jak se zbavit nepříjemného kašle? Prozradíme několik způsobů

Jestli nevíte, jak na nepříjemný kašel, a léky z lékárny vůbec nefungují, můžete vyzkoušet přírodní metody, které fungují ve většině případů. Přírodní léky proti kašli jsou známé už několik staletí. Poradíme, jaké fungují nejlépe a které si uděláte v pohodlí domova.

Zkuste využít vlastnosti různých druhů zeleniny

Na kostičky si můžete nakrájet například ředkvičky. Dejte je do misky, posypte cukrem a pečte v troubě až dvě hodiny. Hmotu vytlačte a šťávu nalijte do skleněné nádoby. Pak můžete užívat dvě čajové lžičky 3-4x denně před jídlem a také večer před spaním. K červené ředkvičce můžete přidat také trochu medu, protože díky němu pustí šťávu. Dospělí by si pak měli vzít dvě lžíce denně, dětem bude stačit jedna lžíce. Na noc se pak vyplatí vypít 200 ml teplého mléka, do kterého dejte lžíci medu.

Pomoci mohou také vařené nebo pečené hrušky. Je to skvělý lék na kašel, který uhasí žízeň při vysokých horečkách. Stačí jeden hrnek sušených hrušek zalít 500 ml vody, vařit dvacet minut a zabalit do utěrky. Nechte 4 hodiny odležet a pijte pak 4x denně 30 minut před jídlem.

Čtěte také: Jak se chránit před škodlivostí elektromagnetických vln Wi-Fi

https://smakdnia.pl/

Použít můžete také brusinkovou šťávu s medem. Výborný je také brusinkový sirup, kterým odstraníte nepříjemný kašel. V případě suchého kašle bude potřebovat nejen zvlhčit vzduch. Zkuste smíchat lžíci listů eukalyptu, lžíci květů měsíčku a také lžíci kořene lékořice s vroucí vodou. Dejte vylouhovat a poté inhalujte.

https://smakdnia.pl/

Na hruď si můžete přikládat obklady

K léčbě kašle ale můžete použít také obklady. Smíchejte lžíci mouky, přidejte hořčičný prášek, slunečnicový olej a lžíci medu a vodky. Zahřejte ve vodní lázni a smíchejte. Výslednou hmotu naneste na gázu a přiložte si ji na hrudník. Zakryjte fólií a zabalte ještě do teplé šály. Obklad nechte na hrudi, dokud nevychladne, poté ho vyměňte. Zkusit můžete také účinky banánů. Nakrájejte je, zalijte 200 ml horké vody a nechte deset minut stát. Sceďte, přidejte med a pijte teplý nápoj.

Smíchat můžete také mrkvovou šťávu s 100 ml mléka nebo vody s medem. Můžete pít až 6x denně jednu polévkovou lžíci. Smíchejte lžíci octa, olivového oleje a lžíci esenciálního oleje nebo kafrové masti. Poté směs dejte na hadřík nebo gázu a přidržte si ho na hrudi. Několik minut takto vydržte. Zkusit můžete také datle. 10 datlí zalijte 500 ml vody a vařte 30 minut. Sceďte a pijte horké, pokud máte suchý kašel. Datle můžete uvařit také s mlékem.

Zkuste sílu ovocných sirupů

Proti kašli můžete použít také hrozinky. 30 g jich namočte do převařené studené vody, sceďte a před spaním je snězte společně s horkým mlékem. Uleví od únavného a dlouhodobého kašle.

https://smakdnia.pl/

Některé směsi jsou vhodné také pro malé děti. Jednou z nich je směs z cibule, jablka a mrkve. Nastrouhejte potraviny na struhadle, přidejte 2 lžíce medu a promíchejte. Dítěti pak můžete dát jednu lžičku v ohřáté formě, nejlépe pokojové teploty. Smíchat můžete také nastrouhané jablko, dvě lžíce medu a nastrouhanou cibuli. Sice to nebude lék, který bude chutnat všem, ale bude opravdu fungovat.

Doma si můžete vyrobit také lízátka proti kašli

Skvělým lékem na kašel bude také kalina čaj s medem. Smíchat můžete lžíci sušených listů rybízu a lžíci lipových květů. Rozemelte a smíchejte se 200 ml vroucí vody. Louhujte 30 minut a pijte jako teplý čaj 3-4x denně.

https://smakdnia.pl/

Zkuste také směs z 300 g másla, 300 g medu, 200 g cukru a 100 g kakaového prášku. Zahřívejte všechno ve vodní lázni za stálého míchání, ale dejte pozor, aby nedošlo k vaření. Až bude hmota homogenní, dejte ji ze sporáku. Zřeďte ještě ve 200 ml horkého mléka a pijte 3-4x denně a můžete také v noci.

Jestli chcete nejen utišit kašel, ale také si usnadnit vykašlávání, můžete vyzkoušet dvě lžíce medu a dvě lžíce alkoholu. Do toho přidejte syrový žloutek a dávejte si jednu lžičku směsi 3x denně před jídlem. Mléko také bude proti kašli fungovat. Cibuli nakrájejte na kostičky, přidejte 500 ml mléka, uvařte cibuli do měkka. Přidejte mátu a louhujte celou hodinu. Následně sceďte a přidejte lžíci medu. Pít můžete lžíci i několikrát denně. Udělat nebo koupit si můžete také zázvorová lízátka. Doma si dejte do hrnce 250 g medu a lžičku nakrájeného kořene zázvoru, vařte do zhoustnutí a poté nechte směs ztuhnout. Rozdělte na 15 kousků a dejte si 2-3 lízátka denně. Již po třech dnech byste měli mít od kašle pokoj.

https://smakdnia.pl/

Proti kašli můžete bojovat také preventivně

Abyste zamezili tomu, aby si vás kašel našel, bude nutné podpořit imunitní systém. To můžete udělat také několika způsoby. Stačí do svého těla dostávat potřebnou dávku vitaminů. A to nejen vitaminu C, který najdete v citrusech a také v některých druzích zeleniny, ale také dalších, které podpoří činnost různých orgánů v našem těle. Pokud svému tělu dodáte potřebné živiny, bude proti kašli nebo jiným onemocněním bojovat mnohem lépe a je možné, že ani během zimních měsíců se kašel neobjeví.

Proti kašli můžete nejen přírodními metodami, ale najdete také spoustu doplňků stravy. Nejsou však vhodné pro každého, záleží také ne tom, kolik jich budete užívat. V takovém případě si můžete snadno předávkovat. To se ale může stát také v případě, kdy sníte velké množství určitého druhu ovoce nebo zeleniny. Kromě vitaminů je potřeba tělu dodat také minerální látky a další živiny, které způsobí, že budou orgány fungovat správně. Důležité je být také v dobré psychické pohodě, protože se pak také snáze vyléčíme, jestli kašel dostaneme. Proto dbejte na to, abyste měli v životě dostatek radosti a vyhýbejte se stresu.

Zdroj: smakdnia.pl