I Vy si ještě pamatujete ptačí mléko jako největší dobrotu z prázdnin u babičky? Dnes se tento recept netěší zdaleka takové oblibě jako kdysi. Na trh přišly různé jiné druhy sladkostí, a tak se ty tradičně-netradiční domácí dobroty odsouvají do pozadí. A nechtěli byste udělat Vašim dětem radost a nabídnout jim něco z Vašeho mládí?
Tento recept je prostě fantastický. Když ptačí mléko ochutnáte a zavřete oči, budete opět tam, kde jste byli před lety a budete se cítit jako Alenka v říši divů. Ptačí mléko se nedá srovnávat s dnešními dorty a koláči. Ty mohou být jakkoliv famózní, no tradiční domácí ptačí mléko je jen jedno. Když vyzkoušíte tento jednoduchý recept, už nikdy se Vám minulost nebude zdát minulostí.
Co budete potřebovat
- 2 balíčky želatiny (8 gramové)
- 1 šálek mléka
- 1 hrnek cukru
- 450 g zakysané smetany
- 450 g smetany
- olej nebo máslo na vymazání formy
Čokoládová glazura:
- 5 PL kakaa
- 5 lžiček cukru
- 1 balíček želatiny
- 5 PL mléka
- 1 šálek studené vody
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
V malém hrnci rozmíchejte 2 balíčky želatiny a 1 šálek mléka. Umístěte na mírný oheň a šlehejte dokud z mléka nezačne stoupat pára, pak ho ihned odstraňte z tepla. Pozor! Mléko nesmí začít vřít. Hrnec odložte stranou a nechte směs zchladnout.
Skleněnou formu nebo pekáč o rozměrech cca 20×30 cm vymažte olejem. Zatím si na středních otáčkách dobře vymíchejte cukr, zakysanou smetanu a šlehačku.
Za stálého šlehání smetany s cukrem přidávejte pomalu směs z teplého mléka a želatiny. Když se obě směsi dobře promíchají, ihned je vylijte do skleněné formy. Upravte povrch tak, aby byl rovnoměrný, přikryjte alobalem nebo fólií a dejte chladit.
Dokud směs chladne, připravte si glazuru. V malém hrnci si smíchejte kakao, cukr a želatinu, zalijte vodou a mlékem, a šlehejte. Po vyšlehání umístěte na mírný oheň a přiveďte do varu. Stále míchejte. Směs by měla zůstat konzistentní a hladká. Po odstavení nechte alespoň hodinu chladnout.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Po hodině nalijte čokoládovou glazuru na ptačí mléko a dejte opět zchladit, ideálně na noc. Podáváme studené, můžeme dozdobit ovocem, domácí šlehačkou nebo bílky vyšlehanými s cukrem.