Řezy „Ptačí mléko“. Na jednoduchý dezert, který poznáte zejména z dětství, budete potřebovat jen těchto pár surovin!

I Vy si ještě pamatujete ptačí mléko jako největší dobrotu z prázdnin u babičky? Dnes se tento recept netěší zdaleka takové oblibě jako kdysi. Na trh přišly různé jiné druhy sladkostí, a tak se ty tradičně-netradiční domácí dobroty odsouvají do pozadí. A nechtěli byste udělat Vašim dětem radost a nabídnout jim něco z Vašeho mládí?

Tento recept je prostě fantastický. Když ptačí mléko ochutnáte a zavřete oči, budete opět tam, kde jste byli před lety a budete se cítit jako Alenka v říši divů. Ptačí mléko se nedá srovnávat s dnešními dorty a koláči. Ty mohou být jakkoliv famózní, no tradiční domácí ptačí mléko je jen jedno. Když vyzkoušíte tento jednoduchý recept, už nikdy se Vám minulost nebude zdát minulostí.

Co budete potřebovat

  • 2 balíčky želatiny (8 gramové)
  • 1 šálek mléka
  • 1 hrnek cukru
  • 450 g zakysané smetany
  • 450 g smetany
  • olej nebo máslo na vymazání formy

Čokoládová glazura:

Čtěte také: Meghan riskuje! Princ Harry se rozhodl radikálně zakročit a přestat tuto věc tolerovat. To, co udělal však způsobilo velký poprask

  • 5 PL kakaa
  • 5 lžiček cukru
  • 1 balíček želatiny
  • 5 PL mléka
  • 1 šálek studené vody

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

V malém hrnci rozmíchejte 2 balíčky želatiny a 1 šálek mléka. Umístěte na mírný oheň a šlehejte dokud z mléka nezačne stoupat pára, pak ho ihned odstraňte z tepla. Pozor! Mléko nesmí začít vřít. Hrnec odložte stranou a nechte směs zchladnout.

Skleněnou formu nebo pekáč o rozměrech cca 20×30 cm vymažte olejem. Zatím si na středních otáčkách dobře vymíchejte cukr, zakysanou smetanu a šlehačku.

Za stálého šlehání smetany s cukrem přidávejte pomalu směs z teplého mléka a želatiny. Když se obě směsi dobře promíchají, ihned je vylijte do skleněné formy. Upravte povrch tak, aby byl rovnoměrný, přikryjte alobalem nebo fólií a dejte chladit.

Dokud směs chladne, připravte si glazuru. V malém hrnci si smíchejte kakao, cukr a želatinu, zalijte vodou a mlékem, a šlehejte. Po vyšlehání umístěte na mírný oheň a přiveďte do varu. Stále míchejte. Směs by měla zůstat konzistentní a hladká. Po odstavení nechte alespoň hodinu chladnout.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Po hodině nalijte čokoládovou glazuru na ptačí mléko a dejte opět zchladit, ideálně na noc. Podáváme studené, můžeme dozdobit ovocem, domácí šlehačkou nebo bílky vyšlehanými s cukrem.