Jeden pán sbírá tradiční recepty od zkušených kuchařek a právě dva tyto recepty jsou opravdu vzácné. A to konkrétně makovník a ořechovník, který by se měl určitě uchovat i pro další ganerace.
Bábin máslový závin (Recept na 4 nohy)
Těsto:
- 600 g polohrubé mouky
 - 60 g moučkového cukru
 - 2 ks žloutky
 - 50 g kvasnic
 - 2 dcl mléka
 - 250 g másla
 
Maková nádivka:
- 300 g máku
 - rozinky
 - 1 dcl rumu
 - citrónová kůra
 - 300 g krystalového cukru
 - 1,5 dcl vody
 
Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.
Ořechová nádivka:
- 300 g mletých ořechů
 - pomerančová kůra
 - 300 g krystalového cukru
 - 1,5 dcl vody
 
Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.
Příprava závinu:
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát. Naplníme nádivkou.
Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky mnoho, závin praskne). Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů.
