Domácí rajčata ze zahrádky jsou nejlepší, božsky chutnají a nestojí kromě práce takřka nic. Běžně ale nevydrží dlouho, proto v zimě jsou konzumenti odkázáni na supermarkety, které dodávají na pulty obchodů ze skleníků z celého světa. A zatímco jablka nebo brambory přečkají zimu bez úhony, u rajčat účinné metody skladování nejsou příliš známé, přesto existují. Rajčata si mohou zachovat přirozenou čerstvost, není vždy nutné je konzervovat jen pomocí soli, cukru a octa. Jaké metody se nabízejí?
Za pomoci hořčičného prášku
První oblíbenou metodou ukládání rajčat je za pomoci hořčičného prášku, což je namleté žluté hořčičné semínko.
Je potřeba jen vybrat masitá rajčata menší velikosti, která nejsou nikterak poškozená, s pevnou a neporušenou kůží. Rajčata se ukládají do třílitrové zavařovací sklenice, přičemž se musí vždy vrstva rajčat prosypat hořčičným práškem.
Plody se nesmí příliš vtěsnávat do sklenice, esenciální oleje z hořčice zabrání bakteriální infekci, rajčata zůstanou čerstvá po dlouhou dobu.
Alkohol napomůže čerstvosti
U další metody hraje hlavní roli alkohol, použít je možné lihovinu s obsahem alkoholu nad 40 procent. Kromě toho si připravte pevná a čistá rajčátka a silnou nit, provázek nebo knot. Rajčata uložte do zavařovacích sklenic a zalijte asi třemi lžícemi lihoviny.
Sklenici několikrát převraťte, aby se alkohol dostal na všechny plody, poté zapalte knot a vložte jej do středu sklenice, po zapálení líhu v alkoholu zavíčkujte napevno sklenice a uložte do chladu a temna. Rajčata vydrží až tři měsíce.
V pilinách i v mrazáku
Neméně oblíbenou metodou zkušených pěstitelů je skladování zeleniny v pilinách. Pro tuto metodu si připravte bedýnku nebo krabici, kterou vyložte papírem a na dno vysypejte suché piliny. Do nich uložte rajčata, která opětovně zasypejte pilinami. Na vrch opět položte papír a nádobu uložte do temné a suché místnosti s běžnými pokojovými teplotami. Rajčata vydrží dlouho čerstvá. Posledním oblíbeným způsobem uchovávání je mražení, kdy takto uskladněné plody přežijí naprosto celou zimu.
Zdroj: smakdnia.pl