Čerstvá rajčata ze zahrádky po celou zimu? Pomocí těchto způsobů ukládání snadno!

Domácí rajčata ze zahrádky jsou nejlepší, božsky chutnají a nestojí kromě práce takřka nic. Běžně ale nevydrží dlouho, proto v zimě jsou konzumenti odkázáni na supermarkety, které dodávají na pulty obchodů ze skleníků z celého světa. A zatímco jablka nebo brambory přečkají zimu bez úhony, u rajčat účinné metody skladování nejsou příliš známé, přesto existují. Rajčata si mohou zachovat přirozenou čerstvost, není vždy nutné je konzervovat jen pomocí soli, cukru a octa. Jaké metody se nabízejí?

Za pomoci hořčičného prášku

První oblíbenou metodou ukládání rajčat je za pomoci hořčičného prášku, což je namleté žluté hořčičné semínko.

https://smakdnia.pl/

Je potřeba jen vybrat masitá rajčata menší velikosti, která nejsou nikterak poškozená, s pevnou a neporušenou kůží. Rajčata se ukládají do třílitrové zavařovací sklenice, přičemž se musí vždy vrstva rajčat prosypat hořčičným práškem.

Čtěte také: Alpa je zapomenutým lékem, který používaly naše babičky

https://smakdnia.pl/

Plody se nesmí příliš vtěsnávat do sklenice, esenciální oleje z hořčice zabrání bakteriální infekci, rajčata zůstanou čerstvá po dlouhou dobu.

https://smakdnia.pl/

Alkohol napomůže čerstvosti

U další metody hraje hlavní roli alkohol, použít je možné lihovinu s obsahem alkoholu nad 40 procent. Kromě toho si připravte pevná a čistá rajčátka a silnou nit, provázek nebo knot. Rajčata uložte do zavařovacích sklenic a zalijte asi třemi lžícemi lihoviny.

https://smakdnia.pl/

Sklenici několikrát převraťte, aby se alkohol dostal na všechny plody, poté zapalte knot a vložte jej do středu sklenice, po zapálení líhu v alkoholu zavíčkujte napevno sklenice a uložte do chladu a temna. Rajčata vydrží až tři měsíce.

https://smakdnia.pl/

V pilinách i v mrazáku

Neméně oblíbenou metodou zkušených pěstitelů je skladování zeleniny v pilinách. Pro tuto metodu si připravte bedýnku nebo krabici, kterou vyložte papírem a na dno vysypejte suché piliny. Do nich uložte rajčata, která opětovně zasypejte pilinami. Na vrch opět položte papír a nádobu uložte do temné a suché místnosti s běžnými pokojovými teplotami. Rajčata vydrží dlouho čerstvá. Posledním oblíbeným způsobem uchovávání je mražení, kdy takto uskladněné plody přežijí naprosto celou zimu.

Zdroj: smakdnia.pl