Vaječné skořápky jsou věcí, kterou obvykle po vaření vyhodíme. Je to přitom obrovská chyba, protože stejně jako samotná vejce obsahují mnoho vitamínů a minerálů, které budou prospěšné pro vaše rostliny. Ovoce a zelenina budou z vaječných skořápek těžit nejvíce, ale můžete je používat také na okrasné záhony. Vaše zahrada bude mnohem zdravější a vy nezaplatíte ani korunu navíc!
Žádné zázračné recepty nepotřebujete
Na internetu najdete mnoho úžasných tipů a triků, jak si připravit hnojivo z vaječných skořápek. Lidé vám budou radit a říkat, že potřebujete mixér nebo musíte skořápky vysušit. Někteří také radí, abyste sušili také slupky od brambor a dělali vývary ze slupek od banánů. Na vaječné skořápky potom používají mixér nebo kladivo a tráví tímto způsobem obrovské množství času.
To ale není zrovna výhodné. Domácí metody hnojení nemusí být časově náročné. Uvidíte, že hnojení pomocí vaječných skořápek je velmi jednoduché a můžete je skladovat během celého roku. Nemusíte s nimi přitom nic speciálního dělat. Ani před hnojením nebudete muset strávit spoustu času tím, že byste připravovali hnojivo.
Výroba hnojiva je neuvěřitelně jednoduchá
Vedle odpadkového koše nebo popelnice si postavte menší koš s plastovým sáčkem. Do toho vyhazujte jen vaječné skořápky. Nedávejte tam nic jiného. Jakmile sáček naplníte, můžete skořápky jednoduše rozdrtit rukama v rukavicích. Skořápky jsou poměrně křehké, takže to půjde velmi snadno a rychle. Budete hotoví během pár vteřin.
Potom sáček uzavřete, uložte na suché místo a do koše dejte nový sáček na další skořápky. Takto můžete postupovat během celého roku, včetně podzimu a zimy. Na jaře díky tomu budete mít připraveno dostatek skořápek na hnojivo celé zahrady. Přitom za něj nezaplatíte vůbec nic, protože byste skořápky jinak vyhodili. A vaše rostliny, ovoce i zelenina budou mít na jaře radost.
Zdroj: myhomeinspiration.net