Jak říkaly babičky, křen musí mít pořádný říz, a když se strouhá, musí být cítit v širokém okolí. Tato brukvovitá zelenina se pěstuje na zahrádkách odedávna a patří mezi nejzdravější druhy vůbec. V lidovém léčitelství patří křen mezi rostlinná antibiotika, a ne nadarmo se mu přezdívá „český ženšen“. Výhodou je, že je dostupný čerstvý po celou zimu. Sbírá se sice v průběhu takřka celého roku, ale od října do února má nejintenzivnější účinky.
V kuchyni už od středověku
Křen je známý ve střední Evropě už od středověku, původně pochází z oblastí Moldávie a jižní Ukrajiny, kde se vyskytuje v úvalech řek. U nás se pěstuje jediný zástupce křen selský. O účincích této zeleniny se zmiňuje už v průběhu 12. století svatá Hildegarda, která se zabývala přírodní medicínou a křen považovala za velmi důležitou a cennou rostlinu s velmi intenzivní vůní. Čerstvý křen se doporučoval pro posílení imunity a pro léčbu mnoha zánětlivých onemocnění a dalších neduhů. Ne jinak je tomu dnes, kdy je hvězdou podzimní kuchyni zejména jako příloha k pečeným a grilovaným masům.
Trvalka, která nesmí na zahradě chybět
Citron nebo pomeranč při nachlazení nebo pro doplnění céčka? Naprosto shodný obsah vitamínu C na 100 gramů má též křen. Kromě tohoto pro imunitu nezbytného vitamínu je zdrojem vitamínu E, A a skupiny B, dále karotenů, minerálů, jako jsou železo, hořčík, draslík, fosfor a vápník, současně silic, glukosinolátů, enzymů, organických sloučenin a zejména antibakteriálních a fytoncidních látek. Tato trvalka tak nesmí na žádné zahradě chybět, nadto se pěstuje velmi snadno. Důležité je zaštipovat stonky, aby veškerá energie plynula do kořenů.
Pro zdraví po celou zimu
Běžně se kořeny sklízí v průběhu října a listopadu, ale vzhledem k jejich mrazuvzdornosti nic nebrání tomu, aby se vykopávaly až do února ve dnech, kdy nepanuje silný mráz. A bude se hodit, posiluje totiž obranyschopnost těla a podporuje trávení, proto se přidává k masitým pokrmům. Léčí záněty průdušek a močového ústrojí, k tomu pomáhá zbavit kašle a zahlenění. Používá se pro zlepšení mikroflóry ve střevech, při revma a artritidě nebo po léčbě antibiotiky. Ve spíži nesmí chybět po celou zimu, protože též dezinfikuje a zlepšuje stav pleti.
Zdroj: hobbikert.hu