Voda je velmi důležitá pro naše zdraví a náš život. Bez vody se nedokáže obejít žádný člověk, zvíře ani rostlina. Náš organismus se skládá z 80 % z tekutiny. Většina z nás se nad hydratací a pitím upravené vody příliš nezamýšlí. To je ale velká chyba, protože bychom nad tím měli více přemýšlet. Nejdostupnější je voda z kohoutku. Právě tu byste ale neměli pít bez domácí úpravy.
V dnešní době se voda z kohoutku hodně upravuje chemikáliemi. Z tohoto důvodu byste měli mít doma filtrovací systém, tyčinku aktivního uhlí pro filtrování vody nebo byste měli nechat vodu alespoň odstát. Tím se z ní vypaří chlór. Jak postupovat, když používáte vodu pro přípravu jídla, kávy nebo čaje?
Co se s vodou děje při vaření?
Hodně lidí převařuje v konvici vodu hned několikrát. Při vaření dochází k procesu odpařování. Kromě toho se ale také zdvojnásobí množství nečistot, které voda obsahuje. Může jít o částice soli, bahna nebo chemikálií. Při vaření se také objeví škodlivé mikroby a bakterie. Tím, že vodu převaříte několikrát, jejich množství nesnížíte.
Proč byste neměli nikdy vařit vodu několikrát?
V první řadě bude voda chutnat jinak a nedosáhnete požadované chuti nápoje nebo pokrmu, který připravujete. Navíc se při každém vaření naruší složení a z kapaliny se odpaří kyslík. S opakovaným vařením se také bude zvyšovat koncentrace nečistot. A nakonec se vytvoří také chlordioxiny. Chlór totiž při převaření nezmizí. Naopak se bude jeho koncentrace zvyšovat.
Zjistěte, jak správně vařit vodu
Podle odborníků byste měli před každou přípravou čaje nebo kávy používat pouze čerstvou vodu. Nepřidávejte ani nemíchejte čerstvou vodu se zbytky již převařené vody. Před varem byste měli nechat vodu usadit, aby se vypařila alespoň část chlóru. Nakonec vodu jednoduše převařte a vypijte. S tímto postupem získáte nejlepší vodu, která bude sloužit vašemu zdraví.
Zdroj: ohlyad-dnya.net.ua