Věděli jste o tom, co se stane s Vašim tělem, když přestanete kouřit?

 

Spoustu lidí ví o škodlivosti kouření a nejsou ochotni s ním skončit. Také ví jaké to má rizika, ale stejně to s nimi nehne.
Místo toho raději si vyberou to potěšení z cigaretky, místoho toho, aby se zamysleli nad svým zdravím.

A možná mnozí z nich ani nechtějí vědět pravdu o tomto zlozvyku a o tom, jaké vážné onemocnění může kouření způsobit. Přečtěte si, jaké pozitivní změny přinese ukončení kouření. Na chvíli se zamyslíte, jestli to opravdu stojí za to.

Čtěte také: Opice přiběhla k opuštěnému štěňátku, chytila ho a utíkala s ním pryč. Přihlížející si mysleli, že se psem je amen. Za pár dní se ale stalo něco výjimečného

Pojďme se podívat na to, jaký vliv na kouření má čas.

20 minut: Váš krevní tlak klesne do normálu.

8 hodin: Hladina oxidu uhelnatého (jde o toxický plyn) se v krvi sníží až o polovinu a hladina kyslíku se vrátí do normálu.

48 hodin: Klesne riziko srdečního infarktu. Veškerý nikotin se dostane pryč z těla, čich a chuť se vrátí na na normální úroveň.

72 hodin: Začnete volněji dýchat a budete mít i více energie. Nebudete ani pocitovat únavu jako předtím.[hana-code-insert name=’google‘ /]

2 týdny: Výrazně se zlepší cirkulace krve a postupně se bude nadále zlepšovat během příštích 10 týdnů.

3-9 měsíců: Ustoupí nepříjemný kašel a dušnost. I další problémy spojené s dýcháním se budou zlepšovat, protože kapacita plic se rozšíří až o 10%.

1 rok: Riziko srdečního infarktu se dvojnásobně sníží.

5 let: Riziko mozkové příhody bude stejné, jako u nekuřáka.

10 let: I šance vzniku rakoviny plic klesne na takovou, jaká je u nekuřáků.

15 let: Riziko infarktu bude u Vás zhruba stejné jako u nekuřáka.

Tak co si o tom myslíte, stojí to za pokus?