Rohlíčky plněné jablky jsou skvělou možností, jakou připravit pro své návštěvy nebo na sváteční stůl. Nemusíte je připravovat jen jako cukroví, ale na Vánoce se hodí skvěle. Poradíme vám, jak je připravit tím nejlepším způsobem a vždy si užít jejich jedinečnou chuť. Uvidíte, že jiné křehké těsto již nikdy nebudete chtít jíst. Navíc vypadají krásně, takže se hodí i pro návštěvy a náročné hosty, které chcete ohromit a potěšit. Jdeme na to!
Co budete potřebovat?
Tato pochoutka má dvě části: těsto a náplň. Na těsto potřebujete tradiční suroviny:
- 600 gramů hladké mouky,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 200 gramů másla,
- 120 gramů moučkového cukru,
- 5 gramů vanilinu (nebo vanilkového cukru),
- 1 vejce,
200 ml kysané smetany nebo kefíru (bez příchuti).
Na náplň si připravte:
- 2 velká jablka podle svého výběru,
- 100 gramů cukru
- 1 lžičku mleté skořice.
Čím sladší budou jablka, tím méně cukru budete potřebovat.
Pracovní postup
V první řadě oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Tato část je zdlouhavá, ale jistě ji zvládnete. Jablka vložte do pánve a zahřejte je. Až začnou pouštět šťávu, přidejte cukr a skořici. Neustále míchejte a počkejte, až začne cukr karamelizovat. Do čisté a velké mísy vložte mouku, prášek do pečiva a důkladně promíchejte. Přidejte měkké máslo a promíchejte pomocí prstů. Poté přidejte moučkový cukr, vanilin, vejce a zakysanou smetanu (nebo kefír).
Vypracujte hladké a homogenní těsto. Položte ho na pracovní plochu a těsto vyválejte. Těsto byste měli rozdělit asi na 18 částí. Každou z nich rozválejte válečkem na malý čtverec. Na polovinu čtverečku položte jablečnou směs a druhou polovinou ji zatočte do tvaru rohlíčku. Všechny připravené rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte plech do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte po dobu 20 minut. Nakonec nechte rohlíčky vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.