Vařit se dá i velmi jednoduše. Zejména pokud máte po ruce sezónní zeleninu a vedle v misce Vás čeká mleté masíčko. Tento recept se u nás doma osvědčil a je velmi oblíbený. Jako přílohu míváme většinou pečené brambory, ale zkoušela jsem i kyselé nakládané zelí. Skvělý srbský recept, ze kterého nám už nyní tečou sliny.
Co budete potřebovat
- 800 gramů mletého masa (hovězí, vepřové nebo mix)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 brambory, 1 velká rajče, 1 malou červenou cibuli
- přidat můžete i jinou zeleninu jako lilek, cuketu, mrkev apod.
- 2 lžíce koření na pečené maso
- čerstvé bylinky pokud máte po ruce
- 100 ml oleje
- 50 ml vody (pokud použijete zelí, dýni, či lilek, vodu nepřidávejte, zelenina ji pustí sama)
- sůl
Jak na to?
K mletému masu přidáme najemno nakrájenou cibulku, koření, bylinky a v ruce vypracujeme menší kulky nebo karbanátky. Aby masíčko drželo dobře spolu, klidně přidejte i jedno vajíčko. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, rajčata a červenou cibuli rovněž. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a do mísy nalijeme olej a vodu
První vložíme karbanátky, pak zeleninu a znovu karbanátky. Takto vystřídáme vrstvy, aby nám vznikla mísa podobná jako na obrázku. Mísu překryjeme a necháme péct cca 1 hodinu. Odkryjeme horní část mísy a necháme ještě na 30 minut zapéct. Dobrou chuť!