Úvod
Jablečný dort s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou je lahodná pochoutka, která okouzlí chuťové buňky každého milovníka sladkého. Tato klasická kombinace jablek, vanilky a čokolády vytváří harmonickou symfonii chutí, která potěší každého gurmána.
Reklama
Ingredience
- 1,5 kg jablek
- 6 lžic cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Těsto:
- 6 vajec
- 18 dkg mouky
- 15 dkg moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- půl sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
Krém:
- 1 litr mléka
- 3 balíčky vanilkového pudinkového prášku
- 15 dkg cukru
- 2 dl šlehačky
- 1 lžička želatiny (prášek)
Čokoládová poleva:
- půl balíčku čokoládového pudinkového prášku
- 2,5 dl mléka
- 3 lžíce cukru
- skořice
Postup
- Příprava jablečné vrstvy:
- Jablka oloupejte a nastrouhejte.
- Smíchejte nastrouhaná jablka se skořicí a cukrem.
- Plech o rozměrech 23×32 cm vyložte pečícím papírem a rozprostřete na něm směs jablka, skořice a cukru.
- Příprava těsta:
- Ušlehejte bílky do tuhé pěny.
- Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem.
- Přidejte mléko a postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Nakonec přidejte ušlehané bílky a promíchejte do hladkého těsta.
- Pečení:
- Těsto nalijte na připravenou jablečnou vrstvu a uhladíte.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30-35 minut, nebo dokud těsto nezezlátne.
- Po upečení nechte dort vychladnout.
- Příprava vanilkového krému:
- Pudinkový prášek smíchejte s cukrem a mlékem a uvařte podle návodu na obalu.
- Nechte trochu vychladnout.
- Želatinu rozpusťte ve dvou lžících vody a vmíchejte do teplého pudinku.
- Nechte krém zchladnout a ztuhnout.
- Příprava čokoládové polevy:
- Čokoládový pudinkový prášek smíchejte s cukrem a mlékem a uvařte.
- Nechte polevu vychladnout do vlažna.
- Dokončení dortu:
- Na vychladlý dort nanesete vanilkový krém.
- Poté přelijte čokoládovou polevou.
- Ozdobte podle chuti.
Závěr
Jablečný dort s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou je výtečná pochoutka, kterou oceníte nejen při slavnostních příležitostech, ale i jako sladkou tečku každého oběda či večeře. S jeho přípravou zvládne každý, a jeho lahodná chuť vás určitě nadchne. Buďte kreativní a ozdobte ho podle své fantazie, ať je každá porce jedinečná!
Reklama