Jahody jsou sezónní ovoce, které si třeba užít, dokud je. V opačném případě riskujete, že budete jíst skleníkové jahody plné dusičnanů z hnojiv. Ano, řeč je přesně o těch, které běžně vídáte v regálech obchodů. Jenže během sezóny i zde najdeme kvalitní domácí jahody. Jak tedy zjistit, které jsou které?
[hana-code-insert name=’google‘ /]Voňavé antidepresivum v podobě jahod si můžeme užívat zpravidla krátkou dobu, no za tento čas by se patřilo vytěžit z nich co nejvíce. Jahody obsahují obrovské množství vitamínů, antioxidantů, jsou známé jako prevence před onkologickými onemocněními, ale i před Alzheimerovou chorobou. Pro toto všechno důležité dbát na to, jaké jahody vkládáme úst.
Jak je poznat?
Při rozeznávání jahod je nejlepší spoléhat se na vlastní smysly. Jako první tedy k jahodě přivoňte. Vůně je to, za čím se skrývají kvalitní jahody. Cítit ji už když se k ovoci přiblížíte. Jahody, které jsou pěstovány na dusičnanech, většinou voní slaběji.
Druhým důležitým atributem je barva. Bledočervené nebo světlejší jahody zavání podvody. Přirozeně zralá a kvalitní jahoda má jasně červenou až bordó barvu a na povrchu je jemně lesklá. Takové jahody se po rozkrojení vyznačují i bohatou a šťavnatou dužinou. Naopak, dusičnanové jahody jsou i uvnitř pevné, málo šťavnaté a takříkajíc řídké.
Velikost a tvar není nejdůležitější, ale dokáže o kvalitě jahody hodně napovědět. I když se to nezdá, i jahody mají několik odrůd, a tak se toto kritérium nedá aplikovat přesně. Můžete si však všímat například kombinace bledší červené barvy a větší jahody.
Tyto jahody jsou z největší pravděpodobností pěstované na dusičnanech a je v nich více vody než vitamínů. Pokud má jahoda na sobě promáčknutí, za krátký čas se začne kazit a podlehne hnilobě.
Pokud na jahodách není stonek, nekupujte ji. Jahody by měly být vždy se stonkem, jinak rychleji shnijí. Kromě toho stonek musí být vždy čerstvý, to znamená sytě zelený a ne vysušený. Odborníci tvrdí, že sladkost jahody se dá poznat i podle stonků. Pokud jsou lístky na stonku od jahody vzdálenější a nejsou na ní přilepené, jahoda bude sladká.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Posledním znakem sladké a dobré jahody jsou zrníčka. Čím jsou od sebe dál, tím budou jahody kvalitnější a sladší. Důležité je všímat si i hloubky, protože i hlouběji posazená zrníčka v bobuli svědčí o její chuti. Samozřejmě, kvalitní.
Za dobrými jahodami se jdou potrhat i zvířátka. Ty přesně vědí, které jídlo stojí za to ochutnat.