Smetanovo-želatinové řezy milují hlavně děti, protože jim připomínají gumové bonbóny. Ve skutečnosti je tento dezert ale mnohem zdravější. Obsahuje totiž samé zdravé věci a o konzervantech nemůže být ani řeč. Navíc, želatina je vynikající na klouby a chrupavky. Připravte jim barevný pamlsek, po kterém se doma jen tak zapráší.
Co budete potřebovat?
- 6 vajec
- 5 šálků zakysané smetany
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 80 g želatiny
- 2 dl malinového sirupu
- 2 lžíce kakaa
- 7 ml vody
- 8 PL moučkového cukru
Jak na to?
Vanilková vrstva – při přípravě první vrstvy zákusku si rozdělte do misky 3 žloutky, přidejte 1 balíček vanilkového cukru a 2 lžíce moučkového cukru. 3 bílky vyšlehejte a přimíchejte k těstu. Mezitím si 1,5 dl vody rozpusťte cca 20 g želatiny, což je obvykle obsah jednoho balíčku. Vyčkejte želatina trochu vychladne a přimíchejte ji k směsi. Vylijte ji do formy a dejte ji zchladit.
Kakaová vrstva – tato vrstva se dělá přesně stejným způsobem jako vanilková, ledaže do těsta přisypte 2 lžíce kakaa. Nezapomeňte počkat, dokud se směs nevychladí, abyste ji mohli vylít do formy na vanilkovou směs.
Smetanová vrstva – smíchejte si kysanou smetanu, 2 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr. Uvařte si opět želatinu a přidejte ji ke smetaně. Směs dobře ochlaďte a vylijte do formy na kakaovou směs.
Malinová vrstva – tato vrstva již nemusí být hrubá, proto stačí když 2 dl malinového sirupu smícháte s balíčkem želatiny a uvaříte. Pokud se Vám zdá, že tato směs bude příliš sladká, klidně přidejte k sirupu vodu. Vrstva bude trochu hrubší. Při této vrstvě musíte počkat až do úplného vychlazení, protože pokud nalijete teplou želatinu na smetanu, začne se Vám propadat a estetický výsledek zákusku bude zničen. Vlažnou želatinu tedy vylijte na smetanovou vrstvu a nyní zákusek nechte klidně chladit alespoň 3-4 hodiny.[hana-code-insert name=’google‘ /]
Přejeme dobrou chuť!