Aby olej při smažení neprskal

Pokud se rádi pohybujete v kuchyni a věnujete se přípravě oblíbených jídel jak pro sebe, tak také pro rodinu a přátele, určitě oceníte, když už napříště nebudete muset ucukávat před prskajícím olejem, když budete něco smažit na pánvi nebo v hrnci.

Prskající olej nejen, že na sporáku a kachličkách za sebou nechává mastné stopy, ale je nepříjemný zejména tehdy, když vám mikroskopické horké kapičky dopadnou na kůži. Proto jsou pro smažení tak oblíbené fritovací hrnce, protože jsou opatřeny víkem, který tento negativní jev eliminuje. Pokud ale potraviny smažíte v nádobě bez víka, je třeba dávat pozor zejména na oči a věnovat pozornost také malým dětem a domácím zvířatům, aby nedošlo k jejich úrazu.

Pozor na smažení

Práce s horkým olejem je vždy určitým způsobem riskantní a vyplatí se být opatrní. Proces smažení probíhá při teplotě v rozmezí 150–190 °C, přičemž teplota, při které vaří voda, nepřekročí 100 °C. Voda je obsažena ve všech potravinách a je tedy logické, že tuk po vložení potraviny prská, protože se tato voda náhle vypařuje. Platí zde přímá úměra, což znamená, že s rostoucí teplotou oleje poroste také intenzita jeho prskání.

Jak zmírnit nežádoucí prskání oleje

Ačkoliv je třeba být při smažení opatrní, na druhou stranu se ho není třeba nijak bát. Pomůže již to, že potraviny nebudete do rozpáleného oleje vkládat zprudka, ale pozvolna, pomalu, nejprve z jednoho konce.

Dalším tipem, jak prskání oleje výrazně snížit, je nasypání trochy obyčejné kuchyňské soli na dno pánve nebo hrnce, a to ještě před vlastním nalitím oleje. Tajemstvím tohoto postupu je skutečnost, že krystalky soli olej účinně ochladí, což zmírní nežádoucí prskání vroucích kapiček.

Některým hospodyním se osvědčilo přidat do oleje kolečko syrové mrkve a jiné naopak nedají dopustit na několik párátek, která rovněž rozstřikování rozpáleného oleje zmírní. Je tedy na vás, jestli nabízené tipy vyzkoušíte, abyste zjistili, který je podle vás ten nejúčinnější.