Ačkoliv jste to asi netušili, zde je 8 věcí, které při čištění kuchyně pravděpodobně děláte špatně!

Někdy věci, které vypadají čistě, nejsou tak čisté, jak by mohly ve skutečnosti být. Možná, že Vaše současné postupy přinášejí v průběhu času vážné opotřebení daných výrobků. Nebo možná Vaše technika prostě nezbaví výrobky veškeré špíny, která není na první pohled okem patrná. Ať tak či onak, jsme zde, abychom Vám nabídli vážné nahlédnutí (a řešení!) na tyto nejčastější chyby.

1. Nemyjete ručně skleněné výrobky. 

[hana-code-insert name=’google‘ /]Pokud jste na konci dne hodili všechno své nádobí do myčky, počkejte! Klasické, nebo ručně malované kusy byste měli mýt pouze a jedině ručně. A pro novější nádobí platí totéž pravidlo. Pokud začnete vidět na skleněném nádobí první škrábance a šmouhy, také byste se měli obrátit na ruční mytí, radí Carolyn Forte, ředitelka Čistící laboratoře v Good Housekeeping Institute „Tvrdá voda vytváří film, který může být odstraněn bílým octem, ale škrábance jsou trvalé.“

Čtěte také: Podívejte se na všechny tváře na obrázku a zvolte si tu, která vám je nejvíce sympatická. Budete překvapeni, kolik toho o vás tato jednoduchá volba dokáže říci. Co všechno o vás vypovídá reakce na tváře ostatních?

2. Jste příliš organizovaní, co se týká lžící.

Jistě, uložit všechno Vaše nádobí ve stejném směru v myčce může usnadnit jejich vykládku, ale je tu šance, že nebudou stejně čisté. „Lžíce by měly být uloženy na střídačku, některé nahoru a některé dolu. Stejně tak byste měli postupovat i s ostatním nádobím,“ říká Carolyn.

3. Necháváte litinové hrnce přirozeně uschnout.

Pravděpodobně už víte, že za žádných okolností byste tyto pánve neměli umísťovat do myčky na nádobí. A pokud je na pánvi spálené jídlo, použijte sodu bikarbonu, pomocí níž spálené zbytky jednoduše odstraníte. Ale je tu jedna věc, kterou možná nevíte? Vždy byste měli Vaši pánev vysušit, abyste odstranili veškerou kapalinu a předešli rzi. Ale nebojte se! Pokud jste zapomněli na tento důležitý krok, můžete vše vyřešit houbou a jemným mýdlem.

4. Používáte univerzální čistič na věci z nerezové oceli.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Možná si myslíte, že Váš univerzální čisticí prostředek odvádí dostatečně kvalitní práci a udržuje Vaše kuchyňské spotřebiče, včetně ledničky a sporáku čistými, ale Carolyn říká, že byste ho měli vynechat spolu s mýdlem. „Použijte čistící prostředek vyrobený speciálně pro nerezovou ocel.“ Povrchy spotřebičů otírejte kruhovými pohyby, abyste odstranili otisky prstů a vyhnuli se šmouhám. Voila! Dokonale čistý, lesklý povrch.

5. Používáte pouze mýdlo na krájecí prkénka.

Často drhnete po vaření krájecí prkénko pouze za použití teplé vody a mýdla? Podle Sharon Franke, ředitelky laboratoře kuchyňských spotřebičů a technologií v Good Housekeeping Institute, je tu další krok, na který byste neměli zapomínat. „Poté, co prkénko použijete k řezání surového masa, vždy jej namočte do bělícího roztoku.“ Tím zabráníte kontaminaci Vašeho jídla při dalším vaření.

6. Nečistíte celý kávovar.

Lidé si neuvědomují, jak špinavá jsou tato zařízení a že jejich běžné vyplachování nestačí, říká Carolyn. „Je třeba je vypláchnout mýdlem a vodou, abyste odstranily kávové oleje.“ Pokaždé, když si vaříte šálek kávy, byste měli všechny vyjímatelné části umýt teplou vodou a mýdlem. Vnitřek kávoru byste měli mýt min. jednou za měsíc.

7. Zapomínáte, či dokonce ignorujete drtič odpadu.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Zvedněte ruku, pokud jste si vědomi, že musíte vyčistit drtič odpadů… Mysleli jsme si to! Abyste udrželi drtič v „čerstvém světle“, je nutná pravidelná údržba, říká Carolyn. „Skvěle poslouží ledová tříšť a citrusová kůra, čímž naostříte ostří a odstraníte zápach.“ Vždy pamatujte, že není žádoucí zanechat v drtiči zbytky jídla – pravidelně ho vyplachujte!

8. Otupujete nože.

Je čas si uvědomit, že myčka je nepřítelem ostrých nástrojů! Zatímco máte pravdu, že jemné nože jsou v myčce na nádobí v bezpečí (pokud nemají dřevěné rukojeti, které by se mohly deformovat v horké vodě), podle Franke to neplatí pro ostré nože. „Nejenže se ostré nože v myčce časem otupí, ale při jejich nežádaném pohybu mohou poškodit ostatní nádobí,“ varuje. Najednou ruční mytí mýdlem a teplou vodou nezní tolik špatně, že?