David Hampl
11 června, 2020

Jak jistě všichni víte, léto je období, kdy nám na zahrádkách roste celá řada plodin, na které se těšíme celý rok. Můžeme se těšit na rajčata, jahody, meruňky nebo například cukety. Máte-li zahradu a pěstujete-li si na ní cukety, pak vám jistě dobře chutnají. Někteří lidé to štěstí nemají a musejí si pro ně do obchodu, kde se ovšem prodávají občas cukety nevalné kvality. Mnohem lepší je zajít si na trh, kde prodávají regionální farmáři. Pokud ovšem zabloudíte do obchodu pro cuketu, měli byste si dát pozor na chyby, které při jejich nákupu dělá až 90 % všech nakupujících.

Chutná letní zelenina

Cuketová sezóna je konečně tady a my si tak můžeme pochutnat na výborné zelenině. Jistě víte, že cuketu je možné upravit na mnoho způsobů. Někteří ji smaží, někteří z ní dělají polévku, někdo si ji griluje nebo si ji dá jen tak samotnou. Cuketa je velmi chutná zelenina a rozhodně by se během léta měla konzumovat, co nejvíce.

Doporučení pro nákup

Budete-li cuketu kupovat v obchodě, vždy se při nákupu ujistěte, že vkládáte do košíku jen zralé kusy, a nikoliv přezrále vzorky cukety. Cuketa by neměla být delší jak 15 až 20 cm a měla by vážit maximálně 200 gramů. Vše ostatní už může být přezrálé, a tudíž cuketa nebude úplně vhodná ke konzumaci. Neměla by na sobě mít žádné škrábance či jiné poruchy. Její pokožka je velmi tenká, takže může snadno dojít k nějakému poškození.

Výhody čerstvé cukety

Cuketu vždy ukládejte do sáčku a dejte ji doma do lednice. Před samotnou konzumací ji samozřejmě pořádně opláchněte. V lednici vydrží čerstvá po dobu jednoho týdne. Během toho ji klidně konzumujte a využijte její výhody: snížení hladiny cholesterolu, zabránění vzniku onkologických onemocnění, obsah draslíku, hořčíku a snížení rozvoje kardiovaskulárních chorob. Zbavuje tělo vody a toxinů a reguluje funkci ledvin.

Sdílejte článek