David Hampl
17 října, 2019

Pokud rádi pečete, máme pro vás naprosto jedinečný recept. Už nebudete muset pokaždé hledat, kolik a jaké ingredience dát do těsta na buchty, pečivo či pizzu. Všechno lze totiž připravit z jednoho univerzálního těsta, které se hodí na všechno. Těsto nejen skvěle chutná, ale je i krásně jemné a vláčné, takže se s ním dobře pracuje.

Co budete na přípravu těsta potřebovat?

Toto skvělé a lahodné těsto připravíte z jednoho kilogramu mouky, půl litru vody, třiceti gramů čerstvého droždí nebo deseti gramů sušeného droždí, padesáti mililitrů rostlinného oleje, jedné polévkové lžíce cukru a jedné čajové lžičky soli.

Jak na to?

Postup je velmi snadný. Začneme tím, že si v míse rozmícháme droždí s trochou cukru a teplé vody, aby vznikla kašička. Do ní pak následně přidáme sto gramů mouky a vše důkladně promícháme. Když vypracujeme těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme přibližně dvacet minut kynout na teplém místě. Po dvaceti minutách do mírně vykynutého a nadýchaného těsta přidáme olej a sůl. Vše promícháme a začneme postupně přidávat zbylou mouku. V tomto případě je pak lepší než vařečkou těsto zpracovávat rukama. Důležité je takto těsto zpracovávat dostatečně dlouho, až bude těsto hladké a nebude se lepit. Dalším krokem je přendání tohoto těsta do nejlépe skleněné misky, kterou předtím vymažete olejem. Po přendání do této misky těsto ještě překryjte za pomoci potravinové folie a nechte ho kynout alespoň po dobu padesáti minut. Po této době je těsto připravené k použití na vše, co potřebujte, tedy buchty, domácí housky, rohlíky či pizzu. Těsto bude opravdu kypré, vláčné a nelepivé, což vám z něj pomůže udělat téměř cokoli.

Tip na závěr

Těsto lze použít i k naplnění směsí masa a zeleniny. Stačí z něj vykrojit kolečka, která naplníte směsí, případně je můžete posypat také sýrem, a pak je přeložíte napůl a kraje přitisknete k sobě. Vznikne vám tak kapsa, kterou potřete vajíčkem a upečte na plechu v troubě.

Sdílejte článek