David Hampl
18 ledna, 2019

Moderní gastronomie a inovativní postupy jsou sice trendem, ale zároveň je třeba nutné říci také to, že vždy je dobré se při vaření vracet také ke kořenům. K osvědčeným metodám a také k osvědčeným postupům. A ty znala třeba vaše babička, která používala postupy a triky, které znamenaly úsporu práce, stejně jako znamenaly i úsporu času a dále i dokonalý výsledek. Nechte si poradit a podívejte se na několik těch, které byste si měli osvojit i vy.

Nadýchané omelety

Také vám přijde, že vaše vaječná omeleta, ale i smaženice, nebo třeba jenom míchaná vejce nejsou tolik nadýchaná, jak jste chtěli? Není to ani tak samotným postupem při přípravě, jelikož ono kouzlo je spojeno s tím, jak použijete vejce. Ty je nutné nejenom rozmíchat ještě před tím, než přijdou na pánev. Také je třeba k nim přidat i pár lžiček ledové vody. Při příštím vaření to zkuste a uvidíte, že vaše omelety budou následně přesně takové, jaké je chcete mít.

Nakynuté těsto

Stává se vám, že těsto někdy není nakynuté tak, jak si přejete? Chyba může být jak v kvasnicích, tak může být také v postupu. Pokud chcete, aby bylo těsto vždy dokonale nakynuté, je vhodné spolu do misky s připraveným kváskem přidat trošku alkoholu. V dnešní době doporučíme brandy jakékoliv kvality a typu. V době minulé se samozřejmě používala kořalka podobného typu. V obou případech uvidíte, že bude těsto dokonalé.

Tuhý a pevný sníh

Na první pohled se může zdát, že vyšlehat dokonalý sníh z bílků není nic složitého. Pravda je ale taková, že pokud má skutečně za něco stát, je dobré přidat k vaječným bílkům a cukru ještě jednu ingredienci. Je to pár kapek citronové šťávy. To doporučují všechny zkušené hospodyňky. A jedním dechem dodávají také to, že roli hraje i teplota bílků. Když jsou vytažené z lednice, nebude výsledek nikdy tak dobrý, jako při pokojové teplotě.

Chutná cibule bez hořkosti

Vadí vám, že někdy je cibule dokonalá a jindy je spíše hořká a nemá příliš vábnou chuť? V jídlech, kde se používá syrová, to může být problém. Pomocí rad našich babiček ho však také vyřešíte velmi jednoduše. Stačí jenom udělat to, že po nakrájení vložíte cibuli do sítka a propláchnete ji ledovou vodou. Potom stačí osušit a dále používat tak, jak jste byli zvyklí.

Zlatavé maso po upečení

Pečete maso, které sice následně báječně chutná, ale jeho vzhled není tak dokonalý, jak si přejete? Není tmavší a není příjemně lesklý? Tento problém uměly babičky také jednoduše vyřešit. Než šlo maso do trouby, smíchali trochu medu s vodou a následně tím maso potřeli. Samozřejmě jenom ve slabší vrstvě, aby med výrazně neovlivňoval samotnou chuť tato kombinace zajistila, že se na mase vytvořila krásná glazura.

Brambory vařené ve slupce bez prasknutí

Když vaříte brambory ve slupce, tak ty které neprasknou byste dokázali napočítat na prstech jedné ruky. Jak je ale možné, že u vaší babičky není prasklá ani jedna? Jednoduše ví, jak je vařit. Tedy konkrétně ví, co je třeba přidávat do vody. Jedná se o pár kapek octa a prasknutí se nemusíte obávat.

Pevná skořápka na vařených vejcích

Problémem může být i to, když vaříte vejce, vyndáváte je z vody a zjistíte, že je u nich prasklá skořápka. Ani to není nic pozitivního. I tady však mají naše babičky jasnou radu a také jasné řešení, které dokonale funguje. Pokud nechcete, aby vejce praskly, je vhodné je před umístěním do vody k vaření vložit do vody se studenou vodou. Dále nezapomeňte vařit opatrně a pozvolna, s postupným přidáváním teploty.

Vaření mléka bez připálení

Dnes už dokážou moderní materiály hrnců zamezovat tomu, aby se mléko připálilo. A když už, tak jde spálenina snadno dolů. Mléko však znehodnotíte a tak je dobré vědět, jak tomuto problému zamezit. Než do hrnce nalijete mléko, vypláchněte ho ledovou vodou. Ta pomůže eliminovat připalování. Dále by mělo být samozřejmostí nepoužívat nejsilnější plamen a teplo efektivně rozložit.

Chuť zeleniny v polévce

Děláte vývar a chcete si zachovat dokonalou chuť zeleniny? V první řadě je třeba ji před vložením do hrnce důkladně omýt ledovou vodou. Následně je třeba zajistit správný postup vaření, kdy je třeba zeleninu vařit prvních 10 minut úplně naplno. Teprve potom stáhněte plamen a nechte zeleninu klasicky několik hodin probublávat.

Sůl bez vlhkosti

Máte ji chvíli v solničce a už začíná vlhnout? Je to problém restaurací i domácností. Pokud ji nechcete stále jenom měnit, stačí do ní přisypat pár zrnek rýže. Díky tomu se vlhkost nebude vpíjet do samotné soli, jelikož ji vsákne rýže. Sůl tak bude i nadále dokonale sypká.

Bábovka bez problémů vyklopitelná z formy

Může to být oříšek. V kuchařkách i online najdete celou řadu různých rad, jak si tuto činnost usnadnit. setkáte se se silikonovými formami, s máslem, se strouhankou. Ideální však bude, když poslechnete rady svých babiček a formu nejprve vymažete máslem a potom vysypete strouhaným kokosem. Bábovku nejenom hladce vyklopíte, ale také jí dodáte příjemnou vůni.

Smetanová omáčka bez hrudek

Někdy se může stát, že se omáčka srazí a začnou se v ní dělat hrudky. Vliv na to může mít jak kvalita použité smetany, tak špatný technologický postup. Jak zajistit, aby se hrudky netvořily? Přidejte do smetanové omáčky trochu prášku do pečiva. Bude dokonale hladká a vláčná.

Sdílejte článek